mondo.rs,Beta

Bankari zaduženima u švajcarcima nude OVO?

Autor:

Bankari, nezvanično saznaju "Večernje novosti", nude otpis dela glavnice zaduženim u švajcarskim francima, ali ne svima, već samo onima koji su uzeli do 50.000 evra, što je oko 70 odsto zaduženih.

25
A- A A+
švajcarski franak, franak, švajcarci, švajcarski franci, švajcarac Foto: MONDOList piše da su banke spremne da na sebe preuzmu deo tog troška, ukoliko i država to učini.

Od oko 100 miliona evra očekivanog "troška", država bi pokrila do 30 miliona evra, a ostatak same banke.

U Srbiji se trenutno otplaćuje 16.800 kredita indeksiranih u švajcarskoj valuti.

MALI: USKORO REŠENJE

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da se intenzivno vode razgovori predstavnika države, udruženja CHF (građana zaduženih u švajcarskkm francima) i udruženja banaka oko modela koji bi bio prihvatljiv za sve tri strane. On nije izneo detalje razgovora, ali je rekao da očekuje da će narednih dana biti postignut dogovor. Taj dogovor bi trebalo da bude implementiran kroz leks specijalis.

Poslednji dostupni podaci o stambenim kreditima u francima su iz januara 2018, kada su otplaćivana 17.684 takva kredita, sa preostalim dugom od 77 milijardi dinara odnosno 650 miliona evra.

Tada je Kreditni biro Udruženja banaka Srbije objavio da je najviše stambenih zajmova u švajcarskim francima, čak 61,9 odsto, uzeto u visini od jedan od pet miliona dinara, što je prema tadašnjem kursu, do 42.000 evra.

Oko petine ukupnih kredita u švajcarcima uzeto je u većoj vrednosti - od 42.000 evra do 84.000 evra, a broj kredita iznad tog iznosa je 1.280.

Za zadužene u švajcarcima - leks specijalis

Vrhovni kasacioni sud zauzeo je 2. aprila stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se ona zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava.

Ovaj problem traje više godina, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izneo ideju da se dugovi raspodele na banke (70 odsto) i državu (30%).

Povezano

Sve vesti