• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za zadužene u švajcarcima - leks specijalis

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će uskoro biti donet "leks specijalis" kojim će biti rešen problem građana zaduženih u švajcarskim francima.


On je obilazeći Beograd na vodi kazao novinarima da će taj zakon biti donet narednih dana i nedelja.

"Najveći deo tereta snosiće banke, ali će deo tereta preuzeti država", rekao je Vučić.

Dodao je da "ne sme da se zaboravi situacija u koju su te ljude doveli neodgovorni predstavnici vlasti".

Vrhovni kasacioni sud zauzeo je 2. aprila stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se ona zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava.

Reč je o 16.800 predmeta građana koji su se žalili sudovima zbog prezaduženosti u švajcarskoj valuti.

Ovaj problem traje više godina, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izneo ideju da se dugovi raspodele na banke (70 odsto) i državu (30%). Banke bi tako platile između 240 i 420 miliona evra, a cena za državu, odnosno sve građane koji pune budžet, bio bi 120 miliona evra.

Komentari 124

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vesna

Kako Ajnštajn reče: Ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali mislim da za ovo drugo nisam siguran. E pa sad o delu koju će država ''platiti'' za zadužene u CHF: Neće država ništa platiti, mi (kreditno zaduženi) u CHF sami smo plaćali, plaćamo i nastavićemo da plaćamo svoje rate. Kredite smo dobili u DINARIMA, a ne u CHF. Banke su, protivno zakonima RS (Zakon o obligacionim odnosima, zakon o deviznom poslovanju i Zakon o zašiti potrošača) za sve ove godine od nas zarađivale na više načina: na nenormalnim kursnim razlikama, nezakonito samovoljno podizale kamatu za koju, za one koji ne znaju, u evropskim zemljama zakonito postoji maksimum do kojeg sme ići, nezakonito uzele enormne svote za naplatu troškova, osiguranja i slično. I sada se priča da će se nešto nama ''pokloniti''. Ništa nama neće biti poklonjeno, jer smo već sada u PREPLATI svojih kredita. Da nazovemo stvari pravim imenom: Ako se nešto bude davalo iz budžeta sami zaključite gde će taj novac završiti, ko je taj ko štiti banke, mi kreditno zaduženi ili ..... A što se tiče izjava kako smo se kockali, bilo bi zanimljivo da nije glupo: Ako odete u nekoliko mesara i ustanovite da se cena mesa razlikuje i odlučite da kupite u onoj mesari gde je trenutno najpovoljnija cena, da li to proizvođaču i prodavcu daje pravo da vas zarazi trihinelom? Pa eto, kockali ste!

Vinta Rastoka

Korisnici kredita indeksiranih u švajcarcima došli bi na svoje i bez tog zakona. Za to je dovoljna primena odnosnog pravnog shvatanje VKS. Prema tome, leks specijalisom država samo hoće da kompenzuje negativne razlike u profitima banaka do koji dođe uled primene toga pravnog shvatanja, naravno na štetu građana. Bolje bi joj bilo da ozakoni obavezu ugovaranja kaluzule više sile, pa da i banke snose posledice drastičnih promena stanja stvari za koje korisnici kredita nisu odgovorni. Ovako se Srbija pretvara u Eldorado u kojem sve nedaće trpe svi građani. Ili bar da zarani ugovaranje valutnih klauzula kad se radi o dinarskim kreditma.

Paja

Predsednik Vucic je jedini koji je krenuo da se bori za zaduzne gradjane.

special image