mondo.rs

Kakav poklon za muzej! (VIDEO)

Autor:

Glumačka porodica Žigon ponovo je darivala Muzej knjige i putovanja - vredni lični predmeti pesnikinje Desanke Maksimović.

Kakav poklon za muzej! (VIDEO) Foto: MONDO/Viktor Lazić Lični predmeti Desanke Maksimović

Pozorišna predstava "Desanki za večnost - u čast izuzetnima - Jeleni Jovanović Žigon" odigrana je  u sredu uveče na sceni "Raša Plaović" u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Na kraju predstave, Ivana Žigon je zahvalila Udruženju Adligat i uručila njegovom predsedniku Viktoru Laziću originalni scenario i zbirku pesama Desanke Maksimović koje je, kako je istakla, beskrajno puta listala njena majka, kao i majčinu crnu maramu i rukavice i fotografiju Jelene Žigon s Desankom Maksimović na kojoj nosi upravo tu maramu...

U Adligatu se već nalazi više od 2.000 knjiga sa posvetama iz porodičnog doma Žigonovih, kao i starinski nameštaj iz porodičnog stana, uključujući i starinsku trepezariju Jelenine porodice, koja je bila u srodstvu sa crnogorskim kraljem Nikolom Petrovićem Njegošem.

Osnivači legata su kćerka i sin Steve i Jelene Žigona - Ivana i Nikola.

"Porodica Žigon je duže od pola veka u središtu srpske kulture. Zato nam je velika čast što ćemo se starati o njihovoj zaostavštini. Oni su pravi čuvari knjige i zaštitnici pesništva i pesnika. Na godišnjicu smrti Jelene Žigon, koja je želela da formira legat u našem Udruženju, ta njena želja dobija novi smisao i dubinu. Velika čast, velika odgovornost i veliko prijateljstvo, i naklon za sve što je ova porodica učinila za našu kulturu", rekao je Viktor Lazić.

Glumački trio Steva, Jelena i Ivana Žigon zadužili su Srbiju a ove godine biće organizvano više događaja vezanih za Jelenu Žigon, koja je preminula prošle godine.

Pročitajte>>>

PRIČA O STEVI ŽIGONU - "Radnička majka"

TRIBINA O "OTPISANIMA" - "Kriger mi je ubio oca!"

MONDO TV SA IVANOM ŽIGON

Izvor: MONDO

Sećanje na uloge Jelene Žigon u antologijskim filmovima Kokana Rakonjca, Puriše Đorđevića, na filmove snimane u Australiji, Rimu, Berlinu, kao što je "Vinetu" iz opusa Karla Maja koje je snimala sa Stjuartom Grendžerom, ili glavna uloga u filmu "The picture show man" - obeležiće Jugoslovenska Kinoteka 19. maja.

U Adligatu se nalaze legati i zbirke mnogih važnih srpskih porodica, između ostalog Legati porodica Bešević i Leko, Feliksa i Zorice Pašić, kao i Zbirke porodica Garašanin i Tartalja.

POGLEDAJTE MONDO TV PRILOGE O OVOM MUZEJU >>>>>

MONDO TV O MUZEJU UDRUŽENJA ADLIGAT: POGLEDAJTE OVO BLAGO!

Izvor: MONDO

MONDO TV O LEGATU PAVLA VUISIĆA u ADLIGATU

Izvor: MONDO

MONDO TV: NEVEROVATNO OTKRIĆE O KNEZU MIHAILU!

Izvor: MONDO

MONDO TV: UBISTVO ALEKSANDRA I DRAGE MAŠIN

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti