Beta

PROTEST POD MIDŽOROM: Ne žele hidroelektrane ubice

Autor:

U selu Topli do, udaljenom tridesetak kilometara od Pirota, u podnožju vrha Midžor na Staroj planini, danas se okupilo nekoliko stotina meštana, žitelja Pirota... Razlog jasan - ne žele male hidrocentrale.

16
A- A A+
Stara planina Foto: MONDO/Dragana Todorović Stara planina

Meštani, Piroćanci i aktivisti ekoloških organizacija i ljubitelji prirode, još jednom su jasno rekli da se odlučno protive izgradnji mini hidrocentrala na staroplaninskim rekama ali i širom Srbije.

Protest je održan u centru sela, pored mosta koji je dobio ime po najmlađem aktivisti Pokreta "Odbranimo reke Stare planine" Srđanu Đošiću, koji je rođen u ovom selu a nedavno je stradao u saobraćajnoj nesreći.

Ministarstvo: ZABRANITI gradnju mini hidro-elektrana

"U selu živi samo tridesetak vremešnih meštana koji više od dva i po meseca čuvaju stražu u selu. Mi smo protiv izgradnje bilo kakve centrale na našoj reci i to nećemo dozvoliti. Ako se to desi, nestaće i selo. Nećemo dozvoliti gradnju i investitoru smo poručili da u našem selu nije dobrodošao i da reku nećemo dati", kaže predsednik Saveta mesne zajednice Toplog Dola Božidar Cvetković.

Jedan od aktivista Pokreta "Odbranimo reke Stare planine", Aleksandar Jovanović Ćuta, kaže da oni jasno žele da poruče svima koji ovde nameravaju da grade hidrocentrale da moraju jednom za sva vremena da shvate da od toga nema ništa.

"Ne gradite MHE na Balkanu, ne pravite naše greške!"

"Mi smo ovu priču o MHE na Staroj planini zatvorili. Propali su im svi projekti a izgrađena je samo jedna MHE na Crnovrškoj reci u opštini Knjaževac. Za ove tri godine uspeli da smo sprečimo gradnju na nekoliko reka. Ostale reke su slobodne i tako će i ostati", rekao je Jovanović.

"U selo je došlo preko100 automobila i nekoliko autobusa. Cilj našeg okupljanja je nastavak borbe protiv izgradnje MHE i izdavanja dve građevinske dozvole za Rakitsku reku i Zaskovačku reku, koje se ulivaju u Toplodolsku reku. Ovde smo da pomognemo meštanima koji se ne slažu sa projektima derivacionih MHE. Za protekle dve godine organizovali smo 26 skupova u selima i gradovima u nastojanju da se sve to zaustavi", rekao je aktivista Aleksandar Panić.

"Za ovu reku ratujemo već 40 godina. Ovde smo da još jednom kažemo da su na naše apele i zahteve ostali gluvi na svim nivoima vlasti, od lokalne do republičke. Obraćamo se i predsednici Vlade i predsedniku Srbije i poslednji put ih molimo da obuzdaju bahate investitore. Danas smo se u manastiru u Temskoj zakleli da im reke nećemo dati reke", poručio je predsednik Saveza mesnih zajednica Stare planine Nebojša Ilić.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti