Kako su radnici "Zastave" čistili NATO bombe?

Predsednik Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja tadašnje SRJ, Darko Laketić kaže da su radnici fabrike Zastava u raščišćavanju posle bombardovanja tih postrojenja nosili samo HTZ (higijensko-tehnička zaštita) opremu.

5
A- A A+

uranijum, osiromašeni, rak, kancer, nato, bombardovanje Foto: MONDO/Mario Milojević

Laketić je to izjavio pred Komisijom koju vodi, a koja ima zadatak da dokaže da li njihova smrt ima veze sa bombardovanjem.

Laketić je u Kragujevcu kazao da su NATO avioni gađali Zastavu kako bi što više kontaminirali sredinu, a da se u jednom trenutku oslobodila velika količina piralena koji je dospeo do reke Lepenice.

"U Kragujevcu je najveći problem piralen i ono što je sramotno, rekao bih za ljude koji su vodili NATO agresiju, što su gađali industrijska postrojenja koja su pod velikim ekološkim rizikom, ciljeve koji nemaju veze sa vojskom", rekao je Laketić.

On je naveo da ima nameru da pokrene opsežno istraživanje vezano za analizu životne sredine, a ne samo zdravlja građana.

Laketić je posle šeste sednice Komisije u Kragujevcu rekao novinarima da je preuzeta obimna dokumentacija od Kliničkog centra u tom gradu, Instituta za javno zdravlje, Zavoda za medicine rada i Doma zdravlja iz Kragujevca.

Kad imaš deset godina, a padaju bombe...

"Potrebni su nam zbirni podaci za Kragujevac i Šumadijski okrug, kao i separatni podaci kliničara o njihovim iskustvima o tome kakva je bila incidenca, učestalost obolevanja i smrtnost pre 10 godina, a kakva je danas. Mi moramo imati sve te podatke da bismo imali relevantan sud", rekao je Laketić.

On je naveo da treba doći do odgovora da li je nešto delovalo, u kojoj meri i u kom periodu će se osećati posledice na zdravlje ljudi kako i bi se sprovele mere prevencije ili lečenja.

Laketić je najavio da će posle Vranja i Kragujevca Komisija nastaviti obilazak o drugih gradova u Srbiji koji su imali kontakte sa toksinima i ekološke akcidente i najavio da će među njima biti Pančevo i Novi Sad.

Komisija za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije osnovana je prošle godine.

Povezano

Sve vesti