Država nudi pomoć i za pranje i peglanje veša!

Autor:

Već treću godinu država dodeljuje gradovima i opštinama bespovratna sredstva za projekte podrške porodicama i mere populacione politike. Za to je ove godine izdvojeno najviše, 650 miliona dinara – 150 miliona više nego prošle godine.

Država nudi pomoć i za pranje i peglanje veša! Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Novac je dobilo 85 lokalnih samouprava, od 122 koliko se javilo na javni poziv. Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS da su lokalne samouprave morale da naprave svoje prioritete.

"U najvećem broju slučajeva nema dovoljno kapaciteta za predškolsku decu, sledi nedostatak posla ili adekvatne zdravstvene zaštite. Tako da imamo kolaž potreba. Osamdeset pet odsto bespovratnih sredstava daje Vlada, a ove godine oko 400 miliona će otići za predškolske ustanove ali će i sadržaj rada biti drugačiji. Dnevni boravak dece biće produžen do 17 časova a roditeljima će biti ponuđeni i dodatni sadržaji", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Implementacija sredstava se prati i ona su strogo namenska za unapređenja kvaliteta života porodica.

"Sombor je ranije tražio sredstva za peglanje veša porodicama za više od dvoje dece a sada će ta usluga biti dopunjena i pranjem veša. Takođe se radi i na međugeneracijskoj saradnji pa tako recimo u Rači gde 30 dece nije našlo mesto u vrtiću biće organizovane žene koje će briniti o njima", kaže ministarka Đukić Dejanović.

Država odobrila novac: Za više beba u Srbiji!


Migracije iz manjih mesta u velike gradove samo su prelazno rešenje ka odlasku iz zemlje zbog čega se posebna pažnja posvećuje porodicama sa sela.

"Naša iskustva su da su najrazličitija ulaganja, pre svega u poljoprivredu, dala dobre rezultate. Obezbeđivanjem sredstava za plastenike, mehanizaciju kao i sredstva za stambene uslove pomogla su da ti ljudi odluče da ostanu da žive i rade na selu", navodi Đukić Dejanovićeva.

Ministarka kaže da od 2017. godine imaju saradnju sa Srpskom akademijom nauke i umetnosti u okviru koje stručnjaci daju svoju viziju budućnosti Srbije. Na osnovu vrlo konkretnih predloga stručnjaka napravljen je i demografski vodič, rekla je za RTS ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Povezano

Sve vesti