mondo.rs,MONDO/Agencije

Žvaćete žvake? Francuzi zabranjuju aditiv E171

Francuska će od 2020. godine zabraniti korišćenje titanijum dioksida kao aditiva u ishrani, nakon što je nacionalna agencija za zdravlje i bezbednost saopštila da nema dovoljno dokaza koji bi garantovali bezbedno korišćenje tog aditiva.

3
A- A A+
žvaka balon žvake žvakaća guma zvake zvaka zvakaca guma zvakice žvakice žvakanje Foto: Guliver/Getty Images/Paul Hawthorne

  Titanijum dioksid koji je označen kao aditiv E 171, koristi se u različitim proizvodima, uključujući čokolade ili žvakaće gume, preneo je Rojters.

Francuska je 2017. godine naložila detaljnu pretragu te supstance, posle objavljene studije o zdravstvenim efektima titanijum dioksida na životinje.

Titanijum dioksid (E171) koristi se da bi hrana izgledala lepše. On čini da namirnica deluje svetlije. Naučnici su ranije otkrili da on može sprečiti efikasnu apsorpciju hranljivih materija u digestivnom traktu, što, posledično, može da pojača inflamaciju odnosno hronične zapaljenske procese u organizmu.

Prema studiji francuskog Nacionalnog instituta za agrikulturu (INRA) titanijum dioksid prolazi kroz zid creva i dolazi do drugih delova tela životinje.

Iz Nacionalne agencije za zdravlje i bezbednost (ANSES) je rečeno da za sada nema dovoljno dokaza kojima bi se utvrdilo da je navedena supstanca bezbedna za korišćenje u ljudskoj ishrani.

Francuska vlada kaže da će o odluci obavestiti Evropsku komisiju i ostale članice Evropske unije.

Povezano

Sve vesti