mondo.rs

Dok traje obnova, gledajte slike

Autor:

Grad Beograd je odlučio da na zastorima kojima se prekrivaju fasade koje se obnavljaju budu odštampane slike umetničkih dela iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu.

1
A- A A+
Foto: Skupština Grada Beograda

"Juče smo postavili prvi takav zator na fasadi koju rekonstruišemo na Kosančićevom vencu. Narednih meseci u užem centru Beograda i centru starog jezgra Zemuna obnovljamo više od 90 fasada zgrada koje predstavljaju spomenike kulture i kao takve su pod zaštitom države. Na zastorima svih ovih fasada biće postavljene slike umetničkih dela, a već naredne nedelje građani će moći to da vide u Brankovoj ulici, gde rekonstruišemo sve fasade sa desne strane u pravca ka Novom Beogradu", najavio je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, kaže saopštenje iz Skupštine grada.

On je dodao da će na zastorima koji će prekrivati fasade biti odštampane replike najpoznatijih dela srpskih umetnika poput Paje Jovanovića, Save Šumanovića, Milene Pavlović Barili, Milana Konjovića, ali i drugih domaćih i stranih velikana čija su dela izložena u Narodnom muzeju. Pored slika, na zastorima će stajati i informacije o muzeju i određenom umetniku.

SANU protiv izgradnje žičare na Kalemegdanu

Na taj način, kako je istakao, skrenućemo pažnju građana na ta impresivna dela i podstaći ih da posete Narodni muzej gde će moći da pogledaju originalna dela te dragocene zbirkere.

"Juče je počela obnova fasade zgrade u Ulici kralja Petra 1, a na zastoru koji je prekriva odštampana su čuvena dela, 'Plava vrata' Milana Milovanovića iz 1917. godine i 'Dereglije na Savi' Nadežde Petrović iz 1907. godine, tako da će Beograđani i naši gosti koji posećuju Kosančićev venac moći da se upoznaju sa našom kulturom", rekao je Goran Vesić.

Za sanaciju ugroženih i arhitektonski najvrednijih fasada zadužen je Sekertarijat za stambeno-komunalne poslove koji radove obavlja u saradnji sa preduzećem „Gradsko stambeno”.

"S obzirom na to da su zgrade zaštićene kao kulturna dobra, rekonstrukcija i revitalizacija fasada neće menjati izgled, već će im samo vratiti nekadašnju lepotu i stari sjaj. Grad Beograd brine o svom nasleđu i već godinama radi na obnavljanju objekata od izuzeznog značaja i zaštiti spomenika kulture, tako da obnova ovih fasada predstavlja samo jedan korak u očuvanju kulturnih dobara koja oslikavaju bogatu istoriju naše prestonice", istakao je Vesić.

Povezano

Sve vesti