mondo.rs

"Nacionalni stadion" u Surčinu, 60.000 mesta (FOTO)

Autor:

Na državnom poljoprivrednom zemljištu, na ukupno 430 hektara, biće izgrađen "Nacionalni fudbalski stadion" sa pratećim objektima. Izgradnja će koštati između 50 i 70 miliona evra. Kapacitet 60.000 gledalaca. Parking sa 10.500 mesta.

87
A- A A+
lopta, lopte, fudbal, liga nacija, pokrivalice fudbal Foto: MONDO/Nikola Janković

Posle nekoliko ideja i predloga, utvrđeno je da Nacionalni fudbalski stadion ipak bude izgrađen u opštini Surčin.

Početak radova je predviđen za narednu godinu. Stadion će biti izgrađen na 35 hektara, a sa pratećim objektima ceo taj prostor zauzima ukupno 430 hektara.

Predsednik Skupštine opštine Surčin Stevan Šuša za "Večernje novosti" kaže da će stadion biti napravljen na sadašnjem poljoprivrednom zemljištu, koje je pripadalo PKB-u (Poljoprivrednom kombinatu Beograd).

Taj deo zemljišta je bio izuzet iz privatitacije, a na njemu se sada nalaze životinjska farma i ergela konja, kao i silosi, garaže i prostorije za poljoprivredno zemljište.

POGLEDAJTE PLAN REGULACIJE

"Iako je ovo zemljište obradivo, izabrano je zbog odličnih lokacijskih uslova. Svi koji budu dolazili na utakmice, stizaće autoputem, a pravi se i posebno uključenje za stadion. Kada bude napravljena sva saobraćajna infrastruktura, iz najudaljenijih delova Beograda moći će da se stigne za najviše pola sata. U blizini je i aeorodrom 'Nikola Tesla', što je takođe jedna od prednosti", kaže Šuša. 

Planirani fudbalski stadion biće multifunkcionalan. Biće izgrađeni i lokali za trgovinu i ugostiteljstvo. Na 326 hektara prostiraće se spratni sadržaji, na 65 hektara saobraćajna infrastrukura.

Biće napravljen i parking sa oko 10.500 mesta.

Posetioci će do stadiona moći da dođu i vozom, jer je u planu proširenje linije 4 "BG voza".

Ministar finansija Siniša Mali je najavio da će radovi na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu krenuti "vrlo brzo" i da se završetak očekuje za dve i po do tri godine.

Projekat će, prema ranijim najavama, koštati izmedu 50 i 70 miliona evra, a Mali smatra da to i nije toliko velika investicija, s obzirom na koristi koje treba da donese.

"Ceo koncept treba da se zove 'Stadion siti', a to podrazumeva mnogo toga. Plan je da u okviru stadiona napravimo ceo grad. Biće tu izložbeni sajmovi, prostor za kulturu i koncerte, akvaparkovi, ali i tehnološki park koji uključuje dolazak velikih svetskih trgovačkih lanaca", izjavio je Mali u intervjuu za "Blic", prenosi Tanjug.

O Nacionalnom fudbalskom stadionu priča se godinama unazad.

Još 2012. godine govorilo se o ovoj temi, sa idejom da srpski fudbal dobije svoj dom za odigravanje reprezentativnih mečeva, svoj fudbalski Vembli, kako bi se stvorili uslovi da se Beograd i Srbija kandiduju za domaćina finala nekog od evropskih klupskih takmičenja po standardima Evropske fudbalske unije - Lige šampiona ili Lige Evrope.

U prvobitnim razgovorima govorilo se o nekoliko potencijalnih lokacija (Stara Pazova - gde se već nalazi "Kuća fudbala"), desna obala Dunava, odnosno pozicija Luke Beograd, potom lokacija kod takozvanog "Beogradskog Banata", uz novi "kineski most", odnosno Most Mihaila Pupina, kao i "Sremski Beograd", odnosno lokacija iza Bloka 45...

Pre četiri godine, tačnije 2015. godine, tadašnji premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada izdvojiti 150 miliona evra za izgradnju stadiona.

Kokeza: EURO 2020 i Nacionalni stadion pre svega

O izgradnji Nacionalnog stadiona jula 2018. godine godvorio je finansija Siniša Mali, rekavši da su već pokrenute aktivnosti u vezi sa izradom plana detaljne regulacije, kao i da su obavljeni početni razgovori sa UEFA u vezi sa kapacitetom.

"To je projekat u rangu projekta 'Beograda na vodi'. Građani Srbije mogu da vide kako niče iz dana u dan. E, tako ćemo isto da uradimo sa Nacionalnim stadionom. To nije samo izgradnja stadiona, to je i ulaganje u sportsku infrastrukturu u celu Srbiju, uložićemo novac ako treba i u stadione Zvezde i Partizana i drugih klubova. Videli ste efekte koje ta instrastruktura donosi, pogledajte Rusiju i stadione za Svetsko prvenstvo", rekao je Mali.

Istakao je da je izgradnja Nacionalnog stadiona višestruko značajna.

"Nema razloga da Srbija sa još nekim zemljama u regionu za par godina ne bude domaćin evropskog ili svetskog prvenstva, finala Lige šampiona ili Lige Evrope. Zato hoćemo da napravimo nacionalni stadion. Moramo da privlačimo te događaje kod nas, kao što smo organizovali Fajnal for Evrolige, da privlačimo turiste, promovišemo sport i našu zemlju".

Siniša Mali je dodao da će Nacionalni stadion biti "spektakularan objekat, biće novi simbol Srbije i Beograda".

Još ranije je objavljeno da će se projektantska kuća "Fenwick Iribarren Architects" baviti izradom projekta za izgradnju Nacionalnog stadiona. Ova kuća pravi stadione u Kataru, zadužena je za renoviranje stadiona Barselone, Valensije, Saragose...

POGLEDAJTE PORTFOLIO KOMPANIJE OVDE

Povezano

Sve vesti