mondo.rs,Tanjug

Uskrs po Gregorijanskom kalendaru: Srećno!

Autor:

U svetu se danas obeležava Uskrs po Gregorijanskom kalendaru.

Uskrs po Gregorijanskom kalendaru: Srećno! Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u Uskršnjoj poslanici istakao je da jedno od najtragičnijih obeležja današnjice leži u tome što je vera pogrešno shvaćena i negativno predstavljena.

On je ocenio i da "toliki vernici nemaju o njoj celovito saznanje".

"Oni ne poznaju ni velika Božja dela u istoriji. Većina ljudi, pre svega, ne veruje dosledno u Boga Stvoritelja. Žive kao da Boga nema i ponašaju se kao da su oni sami jedini gospodari svega stvorenog, pa i svog tela", poručio je Hočevar.

Poruka pape

Papa Franja pozvao je na uskršnjem bdenju u bazilici Svetog Petra ljude da se odupru cinizmu ili "sjaju bogatstva", i da ne traže smisao života u prolaznim stvarima. "Ne sahranjujte nadu", poručio je papa, primetivši da kad stvari krenu loše, ljudi lako "izgube srce i poveruju da je smrt jača od života".

On je pozvao sve da prate put Gospodnji, te da se, poput Isusa Hrista, oslobode "umora, zaborava, sebičnosti, mržnje, svađe i ratova", kao i da svojom pobedonosnom snagom "snažno utemelje svoju budućnost".

"Isus nam je pokazao kako se umire izvorima svakog zla, to jest grehu, i kako se vaskrsava u novi život zajedništva, to jest ljubavi", dodao je nadbisku Hočevar.

On je takođe uputio čestitku povodom Uskrsa i srpskom patrijarhu Irineju i svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve povodom predstojećeg Uskrsa, iduće nedelje po Julijanskom kalendaru.

Dotakao se i činjenice da SPC ove godine slavi 800 godina autokefalnosti.

"Svi članovi naše nadbiskupije se iskreno mole Gospodu da Vam udeli svu snagu i pobedu ljubavi vaskrslog Gospoda. Tako će obeležavanje osamstogodišnjice autokefalnosti doprineti podmlađivanju, svetosti i svedočenju Vaše Svete Crkve", naveo je nadbiskup Hočevar u čestitki Irineju.

Uskrs, najveći hrišćanski praznik, pokretni je praznik, ali uvek pada u nedelju, i to prvu nedelju posle punog meseca po prolećnoj ravnodnevici.

Kod pravoslavaca je još bitna odrednica za datum Uskrsa i ta da Uskrs ne može biti pre ili na sam dan jevrejske Pashe.

DANAS SU CVETI: Evo kakvi su običaji
Povezano

Sve vesti