mondo.rs

"Preveliki ekrani u automobilima nisu dobri" (VIDEO)

Autor:

Iako deluju lepo i atraktivno, njihovo korišćenje mora biti jednostavno.

0
A- A A+

Kako vam čine ova vozačka okruženja?

Trend ubacivanja ekrana u automobile je, čini nam se, nezaustavljiv. Na ovogodišnjem Sajmu automobila u Beogradu uverili smo se da klasične, analogne instrument table, postaju stvar prošlosti, a sa druge strane centralni displeji postaju sve veći.

Iako nema ekstremnih primera, poput onih "televizora" kao u Teslinim modelima, ekrani počinju da nas okružuju. Tako se Audijev MMI info-zabavni sistem u njihovim najjačim modelima sastoji od tri ekrana – instrument table, centralnog displeja ispod koga je kontrola klime, kao i kontrole klime, takođe izvedena u obliku ekrana osteljivog na dodir.

Međutim, nisu svi proizvođači prihvatili ovu "igru". Tako je BMW zadržao klasične module kontrole radija i klime, a i u novom Kliju se klima podešava veoma opipljivo zahvaljujući "Dačijinim" brojčanicima.

Ovaj Renoov potez se može okarakterisati kao jedan (dobar) korak unazad, jer novi Klio nije dobio rešenje iz aktuelnih modela francuskog proizvođača, a koje podrazumeva kontrolu svega preko ekrana. Posebno je kontrola klime komplikovana.

I novi Jaguar XE ima neke mehaničke kontrole. Šef dizajn tim ovog britanskog proizvođača automobila, Ian Kalum je kritikovao ogromne ekrane osetljive na dodir, posebno one iz Tesle, koje je uporedio sa iPad-om.

"Dok vozite 130 km/h ne želite da se tražite po iPadu kako da pomerite retrovizore ili sedišta", rekao je Kalum. "U svom automobilu morate da se snađete bez gledanja u ekran više od milisekunde", rekao je Kalum.

Ekstremni primer je i kineski proizvođač Bajton, koji je pre dve godine predstavio SUV koncept sa najvećim ekranom u automobilskoj industriji, čija dijagonala iznosi neverovatnih 49 inča.

Honda E prototip Foto: promo/Honda Honda E prototip

Slično rešenje, od vrata do vrata, videli smo i u Hondinom prototipu malog električnog automobila, koji ogromni ekran kombinuje sa dodatnim ekranima koji imaju ulogu spoljašnjih retrovizora.

Što se tiče ideja, zanimljivo rešenje je prikazala kompanija Continental na ovogodišnjem sajmu CES. Poput Mercedesovog MBUX-a, sastoji se od dva ekrana dijagonale 12,3 inča, koja su zakrivljena. Osim ekrana, rešenje nudi taktilnu kontrolu, koja se nalazi "centralnog" ekrana.

Izvor: MONDO/Marko Tanasković

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti