Tanjug

Katastar: Štrajk lome radnom obavezom

Autor:

Zaposleni u službama za katastar nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda, koje su bile u štrajku, neće moći da koriste godišnje odmore tokom maja dok se ne saniraju posledice obustave rada.

4
A- A A+
beograd, dron, panorama, kalemegdan, ratno ostrvo, ušće, dunav, sava Foto: Mondo/Goran Sivački

Cilj je, navodi se u saopštenju Republičkog geodetskog zavoda, da se smanji šteta naneta građanima, izazvana blokadom katastara i da se, bez odlaganja, nadoknadi propušteno tokom trajanja štrajka.

"Uvođenjem Uredbe i Odluke o minimumu procesa rada odblokirani su katastri koje su štrajkači uzurpirali i tako naneli nemerljivu štetu građanima, privredi i državi. Preduzete mere ne sprečavaju da se štrajk nastavi, ali su omogućile da budu zaštićena Ustavom zagarantovana prava građana da slobodno raspolažu svojom imovinom", piše u saopštenju koje je potpisao direktor Borko Drašković.

Štrajk u katastru: Građani trpe, rešenje krajem nedelje

Navodi se da je analiziran rad svih službi katastra u Srbiji i utvrđeno da je došlo do zloupotreba prava na štrajk zbog čega je, dodaje se, rukovodstvo RGZ-a podnelo krivične prijave protiv vođa štrajka Prvom osnovnom tužilaštvu i Višem tužilaštvu.

Kažu da se u pojedinim medijima nastavlja "širenje neistina o štrajku" i ističu da je u petak, 19. aprila, u štrajku bilo 4,4 odsto od ukupnog broja radno angažovanih.

HAPŠENJE: Varali katastar da prodaju tuđe stanove

"Petog dana primene Odluke o minimumu procesa rada za štrajk se izjasnilo 99 zaposlenih koji su raspoređeni u 17 službi za katastar. U tim službama organizovan je proces rada u skladu sa Uredbom i Odlukom. U 147 službi rad se sprovodi u punom kapacitetu", navodi se u saopštenju.

Podsećaju da je minimum procesa rada tokom štrajka uveden prvi put u RGZ-u i da je na taj način, kažu, sprečen svaki pokušaj blokade katastra i uskraćivanja ustavom zagarantovanih prava građanima.

Odsad kod notara, i muke s katastrom odmah gotove

Sa druge strane, navode, time se ne ugrožava pravo zaposlenih na štrajk.

Dodaju i da štrajk zaposlenih ne utiče na prijem zahteva preko e-Šaltera, jer je, objašnjavaju, sistem tako organizovan da prima zahteve 24 sata tokom sedam dana.

Povezano

Sve vesti