mondo.rs,Tanjug

"Stepa Stepanović - najveći vojskovođa Srbije"

Autor:

Na današnji dan pre 90 godina umro je general Stepa Stepanović, jedan od najvećih vojskovođa koje je Srbija ikada imala. Čuveni srpski vojvoda učestovao je u svim oslobodilačkim ratovima koje je Srbija vodila od 1876. do 1918. godine.

8
A- A A+
Vojvoda Stepa Stepanović Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Vojvoda Stepa Stepanović


U beogradskom naselju Kumodraž, u rodnoj kući Stepe Stepanovića, obeležena je 90-ta godišnjica od smrti srpskog vojskovođe, na čiji život je podsetio član Opštinskog veća Voždovca Bojan Mladenović.

Svečana akademija je održana u organizaciji Opštine Voždovac i Udruženja potomaka oslobodilačkih ratova Srbije,1912 - 1918.

Govoreći o skromnom vojničkom životu Stepe Stepanovića, Mladenović je podsetio na Arčibalda Rajsa koji je svojevremeno zapisao da je srpski vojskovođa bio poštovan i obožavan od cele vojske.

Podsetio je da je Stepa Stepanović rođen u Kumodražu, gde je završio osnovnu školu i da je učestvovao u svih šest ratova koje je Srbija vodila.

Koliko je bio cenjen, ukazao je Mladenović, govori 35 odličja domaćih, savezničkih za zasluge na ratištu kao "najveći vojskovođa srpske ratne istorije".

Stepa Stepanović, dodaje, čija se slava pronela celim svetom, ostaće upamćen po briljantnoj pobedi u Cerskoj bici, što je i prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, zatim učešćem u Kolubarskoj bici i na proboju Solunskog fronta.

Voždovčani su se Stepi, zaključuje Mladenović, odužili time što centralna ulica ove beogradske opštine nosi njegovo ime, spomenik u prirodnoj veličini se nalazi u centru naselja Kumodraž, a kumodraška osnovna škola i kulturno umetničko društvo nazvani su takođe po njemu.

Sve o vojvodi Stepi:

VOJVODA STEPA: Sve za otadžbinu, bez privilegija

Povezano

Sve vesti