Fonet

OVO je zaključak Samita u Berlinu?

Autor:

U Berlinu je objavljen nacrt deklaracije koji bi trebalo da bude usvojen na sastanku šefova država i vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Slovenije.

81
A- A A+
Berlin, Vučić Foto: FOTO TANJUG /INSTAGRAM /bb


"Podsećajući na zajedničku evropsku budućnost Zapadnog Balkana, pohvalili su uspešan dogovor Grčke i Severne Makedonije oko spora o imenu kao izvanredan primer uspešnog rešavanja konflikata", navodi se u nacrtu zajedničke deklaracije, prenosi Slobodna Evropa.

Naglašena je važnost dogovora o potpunoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije za stabilnost regiona i evropsku perspektivu te dve države, a učesnici sastanka su saglasni da bilo kakav dogovor te vrste mora biti sveobuhvatan, politički održiv i mora doprineti regionalnoj stabilnosti.

"Srbija i Kosovo su pristali da ubrzaju napore na implementaciji postojećih sporazuma i da se ponovo konstruktivno uključe u dijalog o normalizaciji odnosa uz posrednovanje EU, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma", navodi se u nacrtu deklaracije.

Učesnici sastanka su istakli važnost inkluzivnog i transparentnog pregovaračkog procesa, kojeg bi trebalo da prate napori u jačanju poverenja, a pristali su i da intenziviraju napore na uspostavljanju regionalne ekonomske zone.

Berlinski "klinč" o Kosovu! VIDEO


Svi učesnici su potvrdili opredeljenje da sarađuju u okvirima Berlinskog procesa i složili su se da će unaprediti saradnju kako bi sprečili radikalizaciju i kako bi se borili protiv terorizma i nedozvoljene trgovine oružjem kao i neregularnih migracija.

Protest u Berlinu - vijore se zastave Velike Albanije!


Učesnici su naglasili nepokolebljivu posvećenost demokratiji, vladavini prava, dobrom upravljanju, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i jačanju uloge civilnog društva i nezavisnih medija.

Složili su se da su održive reforme ključ za evropsku perspektivu regiona i jačanje otpornosti društava protiv izazova današnjeg vremena, a ponovo su potvrdili posvećenost stabilnosti regiona, zaključuje se u nacrtu, koji bi trebalo da bude usvojen na sastanku.

Povezano

Sve vesti