MONDO/Tanjug

Uvoz polovnjaka nezaustavljivo raste i u komšiluku

Autor:

Hrvatski građani, privatno, kupili samo četvrtinu ukupno prodatih novih automobila

6
A- A A+
"Ko čaša!" Foto: MONDO/Marko Tanasković "Ko čaša!"

U prva tri meseca ove godine u Hrvatskoj je zabeležen pad prodaje novih automobila u odnosu na isti period godinu dana ranije, dok, s druge strane, uvoz polovnih automobila nezaustavljivo raste.

A u Srbiji...

Prema podacima analitičarske kuće Cube Team, zaključno sa 31. martom u našoj zemlji je registrovano nešto više od 5.100 novih putničkih automobila i 1.440 lakih komercijalnih vozila.

U prvom tromesečju ove godine, prema podacima Centra za vozila Hrvatske, registrovano je 12.139 novih automobila, što je u poređenju s istim periodom 2018. (kada je registrovano 14.227 automobila) pad od 12,3 odsto, prenosi Poslovni dnevnik.

Razloga je više, ali jedan od glavnih je taj što samo četvrtinu novih automobila kupuju građani kao privatne osobe, što je rezultat lošiji nego u Srbiji.

Uvoz polovnih automobila od ulaska Hrvatske u EU 2014. godine ne prestaje da raste, pa je tako i ove godine u plusu.

U prva tri meseca u Hrvatskoj je registrovano 20.949 polovnih automobila iz uvoza, što je 14 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U 2018. je u Hrvatsku uvezen rekordan broj polovnih automobila - čak 79.345 automobila, navodi Poslovni dnevnik.

Deset najpopularnijih novih automobila u Srbiji u 2018.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagramstranicama.

Povezano

Sve vesti