Tanjug

Srbi zbog rublje idu iz Rusije

Autor:

Broj Srba koji rade u Rusiji i na prostoru bivšeg SSSR-a poslednjih godina je drastično pao.

12
A- A A+
rusija srbija zastave Foto: Tanjug/Zoran Žestić

To pišu "Večernje novosti" i objašnjavaju da je devalvacija rublje umanjila plate, dok kompanije odbijaju poslove jer ne mogu da zarade.

List navodi da Srbi pakuju kofere za povratak pošto, kao vlasnici građevinskih firmi, sve ređe dobijaju velike poslove na kojima je nužno angažovati veći broj majstora iz zemlje.

Na prostoru bivšeg SSSR-a, ukazuju Novosti, sada nema više od 10.000 radnika iz Srbije.

List podseća i da su još pre nekoliko godina "iskusniji i obrazovaniji vlasnici" građevinskih kompanija upozoravali da će posle Zimskih olimpijskih igara u Sočiju i Svetskog fudbalskog prvenstva biti smanjene potrebe za građevinskom operativom.

Istraživanje: Šta građani Srbije misle o Rusiji

Srpski građevinar Ljubo Ćurčić, koji je, kako navode "Novosti", stekao ugled gradeći vile ruskim bogatašima i političarima, među kojima je i bivši ministar Sergej Ivanov, objašnjava da se interesovanje za gradnju velelepnih kuća smanjilo.

On ističe i da postoji problem s dobijanjem dozvola za rad.

U Podmoskovlju su nikla naselja vila koje još nisu prodate, navodi list i dodaje da su zbog veće ponude od potraženje pale i cene, što automatski utiče i na visinu zarada građevinara.

Kao jedan od problema kompanija čiji su vlasnici Srbi, "Novosti" navode to što posle zatvaranje Evroaksis banke, ne postoji nijedna banke iz Srbije koja bi mogla da im pomogne u poslovanju.

Poređenja radi, napominje list, Turska u Moskvi ima čak tri svoje banke.

Povezano

Sve vesti