mondo.rs,Tanjug

Od ove bolesti u Srbiji dnevno umre po jedna žena

Autor:

Informišite se o raku jajnika na vreme, to je prvi korak u prevenciji ove bolesti.

Od ove bolesti u Srbiji dnevno umre po jedna žena Foto: Guliver/Getty Images/KatarzynaBialasiewicz

Rak jajnika je deseti najučestaliji rak kod žena, peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene i prvi po smrtnosti od svih ginekoloških kancera. Svakog dana u našoj zemlji dve žene obole od karcinima ovarijuma, a jedna umre od ove bolesti.

Otkriva se teško, i najčešće kad je već u poodmakloj fazi. Najveći problem predstavljaju simptomi koji su nespecifični, tako da ih je teško uočiti na vreme, čak i ako žena redovno odlazi na godišnje ginekološke preglede.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI:

- oticanje stomaka

- naglo povećanje telesne težine

- nadimanje

- bol u predelu karlice

- osećaj pritiska u stomaku

- osećaj sitosti odmah po započetom obroku

- često i naglo mokrenje

Pored ovih simptoma, mogu se javiti i stalni osećaj umora, gorušica, bol u leđima, bol u toku seksualnog odnosa, zatvor, neouobičajeno vaginalno krvarenje.

DA LI STE ZNALI?

• SVE ŽENE SU UGROŽENE • SIMPTOMI POSTOJE - ONI MOGU BITI NEJASNI ALI SE TOKOM VREMENA POVEĆAVAJU I POJAČAVAJU • RANO OTKRIVANJE ZNAČAJNO SMANJUJE STOPU SMRTNOSTI • PAPANIKOLAU TEST NE DETEKTUJE RAK JAJNIKA.

Lekari upozoravaju da žene naročito treba da obrate pažnju ako je u porodici već bilo slučajeva raka jajnika, ako su prethodno već obolele od raka jajnika, dojke, debelog creva ili rektuma, ako su starije od 50 godina, ako nikada nisu rađale, ako su ostale u drugom stanju u poznim godinama, ako su imale više od jednog spontanog pobačaja, ako su koristile terapiju zamene hormona, ako su podložne gojenju.

Kad se jave simptomi, i kad se bolest otkrije, tad je najčešće već u trećem ili četvrtom stadijumu i preživljavanje je 30 do 40 odsto.

Zato je važno da žene idu na preventivne preglede, ne bi li se bolest otkrila u ranoj fazi, pre pojave prvih simptoma.

STADIJUMI KARCINOMA JAJNIKA:

1. stadijum - Karcinom zahvata samo jajnike

2. stadijum - Karcinom raste i van jajnika, ali je ograničen na prostor karlice

3. stadijum - Karcinom se proširio i na trbušnu duplju

4. stadijum - Karcinom se proširio i na druge organe, neke i udaljene od jajnika, npr. jetru ili pluća

KOJI DIJAGNOSTIČKI TESTOVI SE MOGU OBAVITI KAKO BI SE OTKRIO RAK JAJNIKA?

Iako se nove metode za rano otkrivanje raka jajnika još uvek testiraju, u ovom trenutku ne postoji precizan i pouzdan test za rano otkrivanje ove bolesti. Papanikolau test ne detektuje rak jajnika, već samo rak grlića materice.

Međutim, postoje sledeći testovi koji se mogu koristiti u svrhu ranog otkrivanja raka jajnika:

Početak dijagnostike predstavlja ginekološki pregled, koji može biti udružen sa kombinovanim pregledom male karlice kroz vaginu i anus.

Dalja dijagnostika u okviru rutinskog pregleda podrazumevala bi transvaginalnii transabdominalni ultrazvuk. Na ovaj način se dobija informacija o postojanju oboljenja.

Zbog mogućnosti širenja tumora jajnika na telo materice i obratno, kod pacijentkinja obolelih od karcinoma jajnika koje krvare, preporuka je uraditi i dijagnostičku kiretažutela materice, kolposkopski pregled grlića materice i PA razmaz, a zatim histološki pregledan materijal uvrstiti u cilju dobijanja definitivne dijagnoze.

Radi procene proširenosti tumora obavezan je rendgen snimak pluća koji se može dopuniti ciljanim CT pregledom grudnog koša.

Ukoliko na prethodno urađenim pregledima postoji sumnja da se proces proširio na okolne strukture, dodatno uraditi pregled bešike (cistoskopija), debelog creva (rektoskopija) i želuca (gastroskopija).

U novije vreme se sve više razvija biohemijsko ispitivanje u cilju procene vrste promene. Kod nas se najčešće koristi određivanje nivoa CA-125 u krvi, proteina kog formiraju ćelije tumora jajnika. CA-125 je poznat kao tumor marker, jer su njegovi nivoi obično veći kod žena sa karcinomom jajnika.

Međutim, dešava se da CA-125 bude povišen i kada nema pokazatelja da je reč o raku jajnika. Jedna od najvažnijih upotreba ovog testa jeste praćenje stanja onih žena kod kojih je prethodno već dijagnostikovan rak jajnika.

Ukoliko se nivo CA-125 povećava u nekoliko urađenih testova to je znak da se kod lečene žene ponovo javlja bolest.

Pročitajte: OVO treba da znate o jajnicima

Rak jajnika u Srbiji odnese 450 života godišnje

Svetski dan borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog kancera, obeležava se danas, a u Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 750 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 450 života.

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka jajnika, Udruženje za borbu protiv raka jajnika "Progovori" organizovalo je edukativnu tribinu i kulinarsku radionicu pod nazivom "Po našem receptu".

Obeležavanju tog dana pridružile su se i strukovne organizacije - Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS), Udruženje ginekologa-onkologa Srbije (UGOS) i Udruženje ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske (UGOSCGRS).

Događaj u Beogradskom marketu održan je u znak sećanja na Zoricu Velicki, devojku koja je pre nekoliko dana izgubila bitku sa ovom surovom bolešću.

Zorica je bila osnivač udruženja "Progovori" i simbol borbe protiv raka jajnika u Srbiji, saopštili su organizatori.

"Ono što nama svima treba jeste edukacija o raku jajnika, razvijena svest da se treba redovno kontrolisati i ići na preventivne preglede, jer je to jedina šansa da postignemo napredak u smislu smanjivanja smrtnosti od ove bolesti", rekao je državni sekretar ministarstva zdravlja prof. Ferenc Vicko.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije prof.dr Aleksandar Stefanović rekao je da je rak jajnika teška i ozbiljna bolest, najsmrtonosniji kancer od svih maligniteta koji pogađaju žene.

Bolest, kako kaže, nema ranih simptoma, a kada se i pojave oni su veoma nespecifični i vezani su uglavnom za digestivni i urinarni trakt.

"Lečenje u našoj zemlji obuhvata hirurgiju, hemioterapiju i određenu biološku terapiju, a očekujemo da će nam uskoro sistemski biti dostupna i personalizovana terapija kojom se leči BRCA mutirani karcinom jajnika", objašnjava prof. Stefanović

Predstavnica Udruženja "Progovori" Gorica Đokić naglasila je da je redovan pregled najbolja zaštita u borbi protiv raka jajnika i da apeluje na sve žene, naročito one koje u svojoj porodici imaju iskustvo sa ginekološkim malignitetom, da brinu o svom zdravlju i da jednom godišnje idu kod ginekologa.

"Verujemo da ćemo u dogovoru sa nadležnim državnim institucijama, do kraja godine imati na raspolaganju širi spektar savremene inovativne terapije koja je neophodna za efikasnije lečenje naših pacijentkinja", istakla je ona.

Svetski dan borbe protiv raka jajnika udružuje organizacije širom sveta koje se bave ovom temom, sa ciljem da se ideja o ranom otkrivanju simptoma bolesti i pravovremenom lečenju što više proširi.

Kako se leči rak u Srbiji

Povezano

Sve vesti