MONDO/Agencije

MMF nam je u poseti

Zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počeli su danas plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije.

0
A- A A+
mmf,,nbs,tabaković,martejn Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Delegaciju Srbije predvodi guverner NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a u razgovorima su učestvovali i predstavnici Ministarstva finansija, saopšteno je iz NBS-a.

Misija MMF-a, koju predvodi novi šef misije Jan Kejs Martejn, boravi u Beogradu od 9. do 21. maja kako bi se obavili razgovori u vezi s drugim polugodišnjim razmatranjem Instrumenta za koordinaciju politike, program poznat kao "čuvarkuća", zajedno s konsultacijama po članu IV Statuta MMF.

MMF svetu menja "dijagnozu", ali ne i Srbiji

Tom prilikom, biće razmotrena aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja.

Razmatraće se i realizacija utvrđenih kvantitativnih i reformskih ciljeva ekonomskog programa, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike, koji je Srbiji u julu 2018. odobrio Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda.

MMF: Ne može rast privrede i partijsko zapošljavanje

Pored toga, biće sveobuhvatno analizirana opšta privredna i finansijska situacija u Srbiji u okviru konsultacija po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda, kao i izgledi za dalji rast. Analiza uključuje i adekvatnost ekonomske politike i mera, eksternu stabilnost i održivost spoljnog duga zemlje.

Redovne konsultacije po članu IV Statuta obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije Međunarodnog monetarnog fonda, a prethodne konsultacije s Republikom Srbijom obavljene su krajem avgusta 2017, navodi se u saopštenju NBS.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti