• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF svetu menja "dijagnozu", ali ne i Srbiji

Izvor MONDO/Agencije

Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je u danas objavljenom svetskom izveštaju procenu privrednog rasta Srbije na 3,5 odsto u ovoj godini, a za 2020. godinu predviđa rast od 4,0 odsto. Svetska ekonomija pada.

  MMF - Rast BDP Srbije 3,5 odsto ove godine,a 4,0 odsto 2020. Izvor: MONDO, Lana Stošić
Izvor: MONDO, Lana Stošić

MMF je Srbiju svrstao u kategoriju evropskih zemalja u razvoju, u kojoj su još Poljska, Turska, Rumunija, Mađarska, Bugarska i Hrvatska.

U odnosu na zemlje iz te grupe, Srbija će, prema raspoloživim podacima sa sajta MMF, iduće godine imati najveći privredni rast, a u ovoj godini je "pretiču" Mađarska i Poljska.

MMF: Ne može rast privrede i partijsko zapošljavanje

Kinezi i dalje preko 6 odsto

Za kinesku ekonomiju, međunarodni kreditor predviđa ovogodišnju stopu rasta od 6,3 odsto, što je niže u odnosu na rast od 6,6 odsto iz 2018. godine, ali više nego januarska projekcija rasta kineske privrede od 6,2 odsto. "Kineske perspektive su se poboljšale", saopštio je Fond, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp odlučio da suspenduje planirano povećanje tarifa na 200 milijardi dolara vredan kineski uvoz.

Hrvatska će, na primer, prema najnovijem izveštaju MMF-a o svetskim ekonomskim izgledima, ove godine imati rast od 2,6 odsto, a iduće 2,5.

Bugarsku ove godine čeka rast od 3,3 odsto, a iduće godine od 3,0 odsto, a Rumunija će porasti za 3,1 odsto i 3,0 odsto respektivno.

Slovenija, koja je u kategoriji "razvijene evropske zemlje", porašće po stopi od 3,4 odsto u 2019. godini, a u 2020. godini za 2,8 procenta.

Što se sveta generalno tiče, MMF ponovo je danas smanjio prognozu rasta globalne ekonomije za 2019. godinu zbog rastućih trgovinskih tenzija i pooštravanja monetarne politike u SAD.

Svetska ekonomija će ove godine porasti po stopi od 3,3 odsto, što je usporavanje u odnosu na procenu rasta iz januara od 3,5 odsto, navodi se u najnovijem izveštaju MMF-a o svetskim ekonomskim izgledima objavljenom na zvaničnom sajtu tog kreditora.

Ipak, projekcija rasta za 2020. godinu zadržana je na 3,6 odsto.

MMF: Mogu veće penzije i plate, a reforme moraju

Ekonomisti MMF-a su, takođe, smanjili prognozu rasta ekonomije SAD za ovu godinu na 2,3 odsto, u odnosu na prošlogodišnji rast od 2,9 odsto.

Evrozona će, prema izveštaju, porasti po stopi od 1,3 odsto, što je opet slabije u odnosu na prošlogodišnji rast od 1,8 procenata i niže nego u bilo kojoj godini od 2013. godine.

BDP Japana će, prema procenama, porasti za 1,0 odsto, što je više nego rast od 0,8 odsto iz 2018. godine, ali blago niže u odnosu na raniju procenu Fonda.

Lagard i Brnabić: Srbija za MMF svetski primer

MMF očekuje i da će rast svetske trgovine usporiti na 3,4 odsto u ovoj godini, što je drastično usporavanje u odnosu na rast od 4,0 odsto koliko je očekivano u januaru i u odnosu na rast trgovine od 3,8 odsto u prošloj godini.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

srBEnDA

Najjači smo🤣

milos

Ovo je jadno,vređanje inteligencije kao i prosječna plata od 600€ u BG-u!

Elmin

Auhh prilika za naseg dragog i velikog vodju da bude jos koji sat na tw. Da se pohvali.

special image