Tanjug

Crna Gora: Kinezi aneksom naduvavaju cenu za autoput

Autor:

Vlada Crne Gore potpisaće s kineskom kompanijom CRBC Prilog (aneks) Ugovora o projektovanju i izgradnji deonice Smokovac - Mateševo na autoputu Bar - Boljare. Cena "ok" jer je u očekivanih 10 odsto povećanja.

0
A- A A+
Podgorica Morača Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Aneks se odnosi na gradnju sistema za vodosnabdevanje, a vrednost naknadnih radova na tom projektu iznosiće 14,2 miliona evra.

Vlada je ovlastila ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića da s kompanijom ČAjna road and bridž korporejšen (China Road and Bridge Corporation CRBC), izvođačem radova, potpiše Prilog 4 Ugovora, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

"Dokumentom je utvrđeno da će vrednost naknadnih radova na projektu vodosnabdevanja iznositi 14,2 miliona evra, bez PDV-a, kao i da se taj iznos smatra delom Okvirne sume definisane Ugovorom, koja iznosi deset odsto ugovorene cene iz osnovnog Ugovora o projektovanju i izgradnji", kaže se u saopštenju.

"Put u niđe": Milov projekat CG vodi u provaliju

Na sednici je konstatovano da vremenski uticaj tih radova nema direktne implikacije na novi rok za završetak ukupnih radova, koji ostaje nepromijenjen - do 30. septembra naredne godine.

Deonica puta Smokovac-Uvac-Mateševo deo je projekta izgradnje autoputa Bar-Boljare, a Vlada Crne Gore je za izvodače radova odabrala kineske kompanije CCCC i CRBC 2014. godine.

Crna Gora je za ovaj projekat podigla kredit u visini od 809,6 miliona evra sa rokom otplate od 20 godina, uključujući šestogodišnji period odlaganja početka otplate, odnosno grejs period.

Autoput Bar - Boljare je trenutno najveći i najsloženiji infrastrukturni projekat u Crnoj Gori.

Ukupna dužina autoputa od Bara do Boljara je 169,2 kilometara, a najteža deonica Smokovac - Mateševo duga je 41 kilometar, od kojih su više od 17 kilometara tuneli, tri mosta, a oko pola kilometra čine vijakdukti.

Povezano

Sve vesti