Tanjug

Vesić odgovara na kritike ministarke Mihajlović

Autor:

Goran Vesić kaže da će odmah po povratku iz Brisela zatražiti zvaničan sastanak sa potpredsednicom vlade i ministarkom građevine Zoranom Mihajlović.

Vesić odgovara na kritike ministarke Mihajlović  Foto: Mondo/Stefan Stojanović


Zamenik gradonačelnika izjavio je za Tanjug da će ministarku na sastanku upoznati sa naporima i napretkom Grada Beograda u oblasti izdavanja građevinskih dozola.

Vesić je tako odgovorio na primedbe ministarke Mihajlović u vezi sa brzinom izdavanja građevinskih dozvola u Beogradu.

Mihajlović je ranije danas rekla na sastanku Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije na Duing biznis listi da najveći problem imamo sa Sekretarijatom za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda, "koji u svom delokrugu mora da bude znatno efikasniji, jer se brzina izdavanja građevinskih dozvola u glavnom gradu posebno odražava na rejting Srbije na Duing biznis listi".

Vesić je istakao da sigurno postoji prostor za unapređenje u brzini izdavanja građevinskih dozvola u Beogradu.

"Ali, naši rezultati u ovoj oblasti su više nego impresivni. Naravno da postoji prostor i za unapređenje u ovoj oblasti kada su u pitanju zakonska rešenja, što ćemo predložiti", kazao je Vesić.

Dodaje da razume zabrinutost potpredsednice vlade u vezi sa brzinom izdavanja građevinskih dozvola.

Rekord: "Pljušte" građevinske dozvole

"Svi se nalazimo na istom zadatku koji nam je dao predsednik Vučić da Srbija napreduje i razvija se i treba da sarađujemo. Odmah po povratku iz Brisela zatražiću zvaničan sastanak sa potpredsednicom vlade da je upoznam sa naporima i napretkom Grada Beograda u ovoj oblasti".

Sekretarijat za urbanizam grada Beograda već treću godinu za redom, od 2016. do 2018. godine povećava broj izdatih građevinskih dozvola za oko 60 odsto, a broj lokacijskih uslova je više nego dupliran.

"Već tri godine grad Beograd izdaje svake godine građevinskih dozvola za preko milion kvadrata. Broj kvadrata u građevinskim dozvolama za 2017. i 2018. godinu je približno isti kao zbir svih kvadrata izdatih u Beogradu za period od 2011 do 2016. godine. Beograd je motor razvoja Srbije i cinimo 40 odsto bruto domaćeg proizvoda", naveo je zamenik gradonačelnika Beograda.

Kada je u pitanju Doing biznis lista, ističe Vesić Srbija je 11. na svetu u izdavanju građevinskih dozvola i učešće Beograda u tom rezultatu je najznačajnije.

"Nažalost, postoje oblasti u kojima smo još uvek recimo na 104. ili na 79. mestu i tu ima prostora za unapređenje. U svakom slučaju razgovaraćemo o tome sa potpredsednicom, ali ne preko medija", naveo je Vesić.

Povezano

Sve vesti