Dom ne ide na doboš za komunalni dug do 5.000 evra

Nacrt izmena Zakona o izvršenju donosi novine. Jedna od njih je da nepokretnost neće više morati da se proda zbog komunalnog duga koji je manji od 5.000 evra.

7
A- A A+
ulazna vrata, vrata, stan, zgrada, Foto: MONDO/Stefan Stojanović ilustracija

Međutim, ovo ne važi za kredite kod banaka i druge dugove. U tim slučajevima ser nepokretnost može prodati i zbog malog iznosa ako nemate drugu imovinu.

Vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević kaže da je svestan da veliki broj građana ima kredite, ali naglašava da veliki broj dugovanja nema opravdanje i da je neshvatljivo da se dugovi ne otplaćuju.

Na skupu "Efikasno i pravično izvršenje", koji je održan u Beogradu u organizaciji Komore javnih izvršitelja, Vrhovnog kasacionog suda. Ministarstva pravde i USAID, saopšteno je i da je jedna od najvažnijih izmena Zakon o izvršenju ona koja predviđa da se jedina nepokretnost fizičkog lica ne može prodati radi namirenja potraživanja iz komunalnih i srodnih usluga, ako je potraživanje manje od 5.000 evra (u dinarskoj protivrednosti, po srednjem kursu Narodne banke Srbije).

Takođe, prenosi "Politika", znatno su uvećani pragovi zarada, plata, kao i penzija, odnosno iznosi koji su zaštićeni od mogućnosti izvršenja čime će se sprečiti ugrožavanje osnovnih potreba za život dužnika.

"Načelom srazmere, biće ispravljene određene nepravde. Znamo za presudu Evropskog suda za ljudska prava protiv Slovenije u slučaju kada je za mali dug dužniku prodat stan. Kod nas se to neće dešavati kada je reč o 'komunalijama'", rekao je vd predsednika Vrhovnog kasacionog suda.

Jedna od novina je i da ubuduće svim javnim izvršiteljima, članovima njihovih porodica i zaposlenima u njihovim kancelarijama biti ZABRANJENO da učestvuju na javnoj prodaji stanova dužnika. Do sada je ova zabrana važila samo za onog izvršitelja koji postupa u konkretnom predmetu.

Ovo je važna novina, s obzirom na to da je bilo slučajeva da se članovi porodica izvršitelja pojavljivali kao kupci na javnoj prodaji stanova dužnika. Zabeležen je i slučaj da se sin izvršitelja pojavio kao kupac stana!

"Ova izmena je uvedena da ne bi bilo zloupotreba i sumnji na korupciju. Ne mora da se dogodi korupcija, ali sumnja u korupciju je dovoljna. Zato je ta odredba izmenjena, a elektronske licitacije doneće veću otvorenost prilikom prodaje nekretnina", rekao je Milojević, koga citira "Politika".

Inače, početna cena na prvoj licitaciji (prilikom prodaje nepokretnosti dužnika) je 70 odsto od procenjene tržišne vrednosti nepokretnosti, a na drugoj licitaciji 50 odsto.

Povezano

Sve vesti