• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mali: Neće biti povećanja cene struje, MMF ne traži

Izvor Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da nema razloga da građani strahuju od povećanja cene električne energije i da je tokom sastanka sa delegacijom MMF-a koja je u poseti Srbiji jasno stavljeno do znanja da tome nema potrebe

 Poskupljenja struje neće biti, kaže Mali Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

"To jeste bila tema, ali jasno smo stavili do znanja da o tome ne razgovaramo, niti ima potrebe, tako da je MMF to prihvatio i to će biti saopšteno u utorak na konferenciji za novinare", rekao je Mali gostujući na TV Prva.

On je rekao da je MMF potvdio da je Srbija na stabilnom putu razvoja, rasta i da su sprovedene više nego uspešne reforme.

"Najteže mere su iza nas, pred nama je da vidimo kako još da rastemo", rekao je Mali.

On je rekao da se sva ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu mere milijadama i da je to važno za bolji život građana, ali i dolazak investitora.
Kako je naveo, svaki danar ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu vraća se duplo.

"Osnova naše ekonomske politike je finansijska konsolidacija, vodi se računa o svakom dinaru ali i politici rasta", rekao je Mali.

On je naveo da je ove godine u budžetu izdvojeno 220 milijardi dinara za kapitalne investicije, najviše do sada i da je jedna od tema razgovara sa MMF-om kako da se još više povećaju ta ulaganja.

Novi podaci Eurostata pokazuju stopu rasta 4,3 odsto BDP i po tome je Srbija u prvih deset zemalja u Evropi, podsetio je ministar.

Mali kaže i da su procene MMF i Svetske banke da će Srbija u naredne cetiri godine bti dominantna ekonomija kada je rast u pitanju i da SB procenjuje da taj rast može biti i sedam odsto.

"MMF će potvrditi da ostajemo pri stopi rasta i projekciji od 3, 5 odsto za ovu godinu, a s druge strane gledamo kako da najbolje iskoristimo novac koji imamo kako bismo josa više investirali i naša ekonomija rasla. Veliki deo novca ići će u investicije, a nastavljamo sa politikom rasterećenja privrede i troškova vezano za poreze na plate. O tome razgovaramo sa MMF i nama je najvažnija tema bila kako pronaći nove izvore rasta", rekao je ministar.

On ističe i da nije dobro drastično povećanje minimalne cene rada koje je aktuleno u nekim zemljama u regionu jer sada kompanije iz tih zemalja zovu i žele da premeste poslovanje u Srbiju.

Kako je rekao, investicije, odnosno investitori ne trpe nepredvidivost u poslovanju i takve šokove.

Mali je rekao da postepeno treba ići na povećanje plata i penzija i dodao da je prošle godine minimalna cena rada u Srbiji povećana za 8, 6 odsto, a stopa rasta ekonomije bila je 4, 3 odsto.

"To je boljitak za zaposlene, a nastavićemo sa tom politikom i ove godne", rekao je Mali.
Ministar finansija rekao je i da rezultati u prva četiri meseca ove godine pokazuju da imamo budžetski suficit od 5, 5 milijardi.

To nam daje za pravo da naredne godine možemo više novca izdvojiti za plate i penzije , poručio je Mali.

Komentari 43

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dr Milanče Mitovski

СТРУЈА ПОСКУПЉУЈЕ, ХОЋЕ - НЕЋЕ? Главна је тема у Србији како је њена струја најефтинија у Европи, а то се ради под менторством и туторством ММФ. ММФ и из ЕПС-а кажу да је у Србији електрична енергија најефтинија у Европи. Да ли је то тако? У рачуну за утрошену електричну енергију, приказане у овом тексту, наводим још пар параметара који оптерећују кућни буџет потрошача. У марту месецу 2019. године потрошња електричне енергије, у једном домаћинству у Бору, је остварена у износу од 207 kWh (ВТ 160 kWh и НТ 47 kWh). Све трошкове које припадају ЕПС-у (укупно 1.491,77 дин), а јединична вредност износи 7,21 дин/kWh или 71,70% од цифре у рачуну (2.080,49 дин), а укупна специфична цена за 1 kWh, које платио потрошач, износи 10,05 дин/kWh или 100% што је више за 2,84 дин/kWh или за 28,26% које остаје ЕПС-у. У свим списима се пријављује само цена електричне енергије која иде на конто ЕПС-а, а не укупна цена, па тако приказују да је, малтене, електрична енергија најефтинија у Европи, а није. Јефтинија је у Македонији, а када се узме укупна цена коју плаћа потрошач, није баш тако најефтинија. Треба смањити “драње” потрошача електричне енергије. Овде треба навести још елементе који утичу на производну цену електричне енергије крађу електричне енергије, ниска ефикасност термоелектрана, код нас око 20 – 25%, а у свету неке термоелектране достижу и 50%, високе плате запошљених и прекобројни запошљени, запошљавање по партијској књижици, а стручност није битна, чак генерални директор је по вокацији печењар. С друге стране, платежна моћ грађана Србије је реално и апсолутно најнижа у Европи, 25,50% становништва је у области или на ивици сиромаштва (троше дневно по 1,0 $). Просек месечна плата у фебруару 2019.: Швајцарска 4.370 €, Исланд 3.568 €, Норвршка3.309 €, Немачка 2.270€, БиХ 466 €, Србија 444 €.

Srki

Dajte bre plate...

Srbija je mama

MMF=Mali-Mazne-Finansije

special image