mondo.rs

Spomenik Stefanu Nemanji pomeren, točak na Ušču

Autor:

Usvojeno konačno urbanističko rešenje Savskog trga u Beogradu. Spomenik Stefanu Nemanji od 27 metara, ali će biti pomeren sa centralne pozicije. Na Ušću će biti panoramski točak od 85 metara, vidikovac, možda rolerkoster, bob staza...

Spomenik Stefanu Nemanji pomeren, točak na Ušču Foto: Beoinfo/MONDO

Jedan od obimnijih građevinskih produhvata u Beogradu biće uređenje Savskog trga, kod doskorašnje glavne železničke stanice. Ovaj potez, kao i mngi do sada, izazvali su mnogo komentara, a najveća polemika u javnosti vodila se oko budućeg spomenika Stefanu Nemanji, koji će biti visok 28 metara.

Prema konačno usvojenom urbanističkom rešenju za ovaj deo grada, koji je radio španski studio "Fenwick Iribarren Architects", a modifikovala domaća firma "CeSTRA", biće nekih promena u odnosu na prvobitne zamisli.

Najpre, pomenuti spomenik neće biti na centralnoj poziciji trga, odnosno neće "zaklanjati" ulaz u dosadašnju zgradu železničke stanice, koja bi trebalo da bude renovirana i sačuvana, već će nas Stefan Nemanja "gledati" sa druge pozicije, malo udesno u odnosu na glavni ulaz u stanicu (pogledajte glavnu fotografiju uz ovaj tekst).

FOTOGRAFIJE: SAVSKI TRG IZGLED (PRETHODNO REŠENJE)

Takođe, sada je tačno definisan položaj buduće metro stanice, gde će se ukrštati linije 1 i 2 lake železnice.

"Stanica će se nalaziti sa desne strane Nemanjine ulice, gledano nizbrdo. Ta tačka je geografski centar Beograda. Prema studiji koju je radila francuska firma na planu razvoja metroa, upravo to mesto izabrano je kao najbolje za ukrštanje linija", kaže gradski urbanista Marko Stojčić za "Večernje novosti".

"Niko neće dizati u vazduh spomenik Stefanu Nemanji"


Druga izmena tiče se tramvajskih šina, odnosno kompletnog saobraćaja. Prvobitnim rešenjem bilo je planirano da tramvajski saobraćaj ide posred trga, što je potom ocenjeno kao ugrožavanje bezbednosti po pešake.

"Novim rešenjem, svi vidovi saobraćaja izmešteni su sa platoa. Odlučeno je da šine, iz pravca Savske, idu po obodu trga. Iako će biti u istoj ravni sa platoom, pešaci na ovaj način neće biti ugroženi", dodaje Stojčić.

Iza stanične zgrade, koja će biti pretvorena u muzej, biće sagrađena podzemna garaža u dve etaže, sa oko 220 parking mesta. Ona će prevashodno koristiti posetiocma trga, muzeja, ali i bolnice "Sveti Sava".

Evo kako će izgledati tunel ispod Terazija

NA UŠĆU TOČAK KAO U LONDONU

LOndon, točak u Londonu Foto: Guliver/Getty Images/Miles Willis Londonski točak - "Londonsko oko"Odbornici Skupštine grada su pre nekoliko dana usvojili plan detaljne regulacije multifunkcionalnog sportsko-rekreativnog sadržaja na području Parka prijateljstva na Ušću. Ideja nadležnih je da park površine 92 hektara postane centralna gradska oaza, u okviru koje će se nalaziti panoramski točak, Muzej umetnosti 21. veka, Prirodnjački muzej, vidikovac kao i akvarijum.

Prema najavama gradskog urbaniste Marka Stojčića, biće po ugledu na Central park u Njujorku i biće glavno mesto za rekraciju, zabavu, opuštanje.

"Ovaj park će dobiti novu dimenziju, a koristeći gondolu sa Kalemegdana građani će u njega moći da stižu za od tri do četiri minuta. Dodatno ćemo ga ozeleniti, ali da izgleda kao delo prirode, a ne delo čoveka. Ubacićemo kvalitetne rekreativne sadržaje. Uspeli smo da razrešimo problem sa delom privatnih objekata koji su bili na tom prostoru i naruživali izgled", rekao je Stojčić.

Muzej umetnosti 21. veka sadržaće muzejsko-galerijski prostor, salu za predavanja, dok će Prirodnjački imati galerijski deo, prostor za restauraciju fosila, akvarijum, terarijum, insektarijum i botaničku baštu.

Stojčić je rekao da panoramski točak treba da bude visok 85 metara. Postavljanje točka, trebalo bi da počne krajem ove godine.

Na samom ušću, iznad vodene površine, planiran je vidikovac u vidu proširenja pešačke staze na lokaciji donjeg keja. Planira se rekonstrukcija postojećih terena, koji bi trebalo da budu otvoreni, odnosno nije dozvoljeno pokrivanje ili zatvaranje. Postojeći skejt park može se u potpunosti ili delimično izmestiti izvan bezbednosne zone žičare.

Sa vidikovca će se videti ušće Save u Dunav, Malo i Veliko ratno ostrvo, Beogradska tvrđava...

Plan za sadržaje u ovom parku ostavlja mogućnosti i za podizanje rolekostera i boba na šinama.

Planirana je i izgradnja biciklističke staze u delu Bulevara Nikole Tesle, od Ulice trešnjinog cveta do Aleksinačkih rudara.

Povezano

Sve vesti