Beta

Srbi i Albanci zajedno: Neće hemijski otpad

Autor:

Oko sto meštana Goraždevca i Počešća kod Peći protestovalo je danas ispred zgrade kompanije Svis (Swiss) u Goraždevcu zbog skladištenja opasnih hemijskih materija. Najavili masovnije i radikalnije proteste.

4
A- A A+
kosovo priština albanci kosovska mitrovica Foto: MONDO, Mario Milojević

Srbi i Albanci spontano su se okupili ispred bivšeg pogona Kombinata kože i obuće, koji je sada u vlastištvu firme Svis, i pročitali su zahtev koji je upućen opštini Peć i Ministarstvu za životnu sredinu Kosova.

"Kamion sa buradima sa opasnim hemijskim materijama bez ikakve procedure dovezen je na teritoriju opštine Goraždevac i tu je najverovatnije planirano da se uništi ili zakopa što ugrožava našu sredinu. Molimo vas da u što kraćem roku u skladu sa mogućnostima uklonite kamion sa buradima, sa nepoznatim opasnim hemijskim materijama kao i da obustavite dopremanje novih opasnih materija na teritoriju Goraždevca. U suprotnom, stanovnici Goraždevca nastaviće svakodnevno da protestuju uz blokadu puta", navodi se u zahtevu koji je pročitao Miodrag Stevanović iz Goraždevca.

KOSOVO: Stala gradnja hidrocentrale u Štrpcu, zasad

Nakon jednočasovnog čekanja, policija je pustila predstavnike sela da razgovaraju sa predstavnicima Bezbednosnih snaga Kosova koji su iza tog pogona počeli sa istovarivanjem buradi u kojima se nalazi sporna hemikalija.

Predstavnik sela Počešće, Naim Bitići, kazao je za Radio Goraždevac da nije zadovoljan razgovorima i da su ih "predstavnici policije i vojske uveravali da materijal nije opasan ali da nisu imali nikakav dokument za njegov transport".

"Veliki je ovo problem i ova materija ne može da se skladišti na ovom mestu kao što su oni mislili", rekao je Bitići.

Predstavnici ova dva sela kod Peći najavili su nove proteste sutra i narednih dana zbog najave da će biti dopremljene nove količine hemijskog otpada i da istovar spornog kamiona danas nije zaustavljen.

Povezano

Sve vesti