mondo.rs

Da li je i vaše dete internet zavisnik?

Autor:

Upozoravajući podaci istraživanja o tome koliko naša deca provode vremena na internetu. Draže im da budu uz kompjuter, nego druženje sa vršnjacima napolju. Čak 60% dece gledalo na internetu kako da se počini samoubistvo!

Da li je i vaše dete internet zavisnik? Foto: MONDO portal Smart View Samsung aplikacija za QLED televizore (Android i iOS telefoni).

Nekada se znalo - čim neko od roditelja pozove, trk kući sa igrališta na ručak, večeru ili da se završi domaći. Naravno, svako je pokušao da "uštine" još koji minut da ostane napolju, ali kada bi "glava porodice" podviknula nije bilo rasprave.

Danas je, svedoče mnogi roditelji, drugačije. Njima je glavno pitanje - kako "isterati" dete napolje, a ne "uterati" ga u kuću. Razvoj tehnoligija, omogućio je da sve bude "na klik", jedan, dva, najviše tri. Dostupnost ogromnog broja i vrste sadržaja je veći nego ikad, a tu su najzastupljenije video igre (za mlađu decu) ili društvene mreže (za onu nešto stariju).

Izuzetno brinu podaci iz istraživanja koje je predstavljeno na tribini "Kako ograničiti deci upotrebu elektronskih uređaja?" koja je u organizaciji Hemofarm fondacije, održana u beogradskom Dorćol placu.

Oko 45% mladih, između 10 i 17 godina je zanemarilo porodicu, prijatelje ili domaće zadatke zbog zavisnosti od interneta, a 15% je onih kojima se dešava da ne jedu ili ne spavaju iz istog razloga, navela je psihoog, docent na Fakultetu za medije i komunikaciju, Dubravka Kuzmanović, čiji je tim sproveo reprezentativno istraživanje.

Čak polovina ispitanih se oseća loše kad ne provodi vreme na internetu!

"Odlepite" dete od telefona u deset koraka

"Iznenadilo me je da su prililčno visoki procenti mladih iz Srbije, a reč je o onima uzrasta od 14 do 17 godna, koja su izložena nekim štetnim sadržajima i negativnim iskustvima na internetu. Gotovo dve trećine ispitanika, između 60% i 70% njih je na internetu videlo nasilje, slike krvi, povređivanje ljudi ili životinja, a 60% je gledalo na internetu kako može da se počini samoubistvo", rekla je Dubravka Kuzmanović.

Najbolja igra na svetu izaziva zavisnost kao i heroin

Ministarka bez potrfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ukazala je na to da roditelji treba da se edukuju kako bi znali da postoji opasnost na internetu i kako da zaštite svoju decu od toga.

"Deca koja imaju periode dosade, koja su anksiozna i ona koja nemaju svoj jasni stav nego im treba potvrda drugih, u većem su riziku da se vežu za IT tehnologije i da budu zavisna", kaže ona.

U Nemačkoj je postojala kampanja dece usmerena ka roditeljima - "Budite sa nama da ne bismo bili vezani za IT", a Slavica Đukić Dejanović navodi da internet zavisnost postaje sve veći problem i da je nevolja što počnemo da se time bavimo tek kada on naraste.

"IT zavisnost je jedan od velikih problema koji nam tek preti", ukazuje ona i dodaje:

"Treba videti šta je sa ostalim potrebama deteta - da li ima potrebu da se druži, da stiče znanje, da se bavi sportom... dakle, da slobodno vreme iskoristi zdravo, ali da se pritom vodi računa da se detetu ne uskraćuje njegovo pravo na izbor", rekla je ona Tanjugu.

Ispričala je da se na Tajlandu desilo da je dečak, koji je već patio od mentalne anoreksije, umro u jednoj igraonici, a sva su deca nastavila da se gledaju u telefone, što je bio alarm za stručnjake da utvrde kada vreme provedeno na internetu zbog zabave ili prikupljanja informacija postaje zavisnost.

Mlađa deca bi na internetu smela da provode najviše sat do sat i po, a ona nešto starija do četiri sata. Sve preko toga je zavisnost, navela je ministarka i podsetila da preterana vezanost za moderne tehnologije ima i kliničke manifestacije - deca se osamljuju, zanemaruju higijenu, uvek im je potrebno još vremena, ljute se, postaju čak besna ako im kažu da imaju neke važnije obaveze.

KOLUMNA JEDNE MAJKE: Bacite te telefone i svi na vazduh!

Halo, deco, da li me čujete?

Povezano

Sve vesti