mondo.rs

Preminuo tvorac "Čudesne šume" i "Čarobnjakovog šešira"

Autor:

Umro je reditelj čija animacija i ideje su mnogima obeležile detinjstvo.

Preminuo tvorac "Čudesne šume" i "Čarobnjakovog šešira" Foto: Mondo/Stefan Stojnaović

Milan Blažeković, hrvatski reditelj, animator i glavni crtač crtanih filmova, umro je 30. maja u Zagrebu u 79. godini.

Blažeković je nakon srednje škole počeo da radi u "Zagreb filmu", a tokom godina napredovao je od najnižih poslova, pa sve do glavnog animatora.

Debitantski film mu je bio "Ples gorila" 1968. godine i nakon toga režirao još desetak hvaljenih filmova. Ipak, uvek je ostao upamćen kao režiser dugometražnog animiranog filma "Čudesna šuma" iz 1986. godine. Takođe, zaslužan je za njegov nastavak "Čarobnjakov šešir" četiri godine kasnije.

U devedesetima Blažeković se vraća s legendarnim animiranim filmom "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" napravljenog prema delu Ivane Brlić-Mažuranić. "Hlapića" je režirao 1997. godine, a oprobao se još i kao scenarista i scenograf.

Od nagrada dobitnik je brončane medalje 1970. u Atlanti za "The End", a u Londonu godinu kasnije za film "Čovjek koji je morao pjevati".

Godine 1997. dobio je godišnju nagradu ‘Vladimir Nazor’ za filmsku umetnost.

Da li ste i vi gledali "Čudesnu šumu?" Film uz koji su odrasle generacije nastao je 1986. godine u jugoslovensko-američkoj koprodukciji i ubrzo je postao jedan od gledanijih domaćih animiranih filmova.

MONDO TV: Šta su naši glumci gledali u 19:15h

Priča se odvija u Čudesnoj šumi, mestu punom srećnih životinja, koju štiti čarobni hrast koji, navodno, pruža zaštitu svakome ko se skloni ispod njega. Jednog dana, u šumu dolazi slikar Paleta koji usni ispod čarobnog hrasta.

Kad se probudio, saznaje da mu je hrast dao moć da priča sa životinjama i stvara čarolije sa svojim kistom. Ubrzo upoznaje neke od stanovnika šume kao što su dabar Oštrozub, medved Mate, lija Lili i ježevi Do, Re i Mi.

Nakon uspeha koji je zabeležila "Čudesna šuma", 1990. godine snimljen je i nastavak po imenu "Čarobnjakov šešir".

Oba dela ovog crtanog filma su vam dostupna na YouTube.

Povezano

Sve vesti