MONDO/Tanjug

Jahjaga nahuškala kongresmena: "Smradovi iz Srbije!"

Autor:

Američki kongresmen, republikanac Tim Burčet, na Twitteru govorio posle razgovora sa bivšom predsednicom samoproglašenog Kosova, Atifetom Jahjagom, o "smradovima iz Srbije". Oštre reakcije srpskih tviteraša.

80
A- A A+

Foto: Screenshot/Knoxville News Sentinel

Ovako to izgleda kada se jedan američki konfresmen bavi nečin o čemu veoma malo zna. Skandalozne uvrede na račun Srbije Burčet je rasuo društvenom mrežom Twitter 30. aprila, gde je svoje pratioce putem video zapisa obavestio o ishodu sastanka sa Jahjagom, koju je nazvao "srdačnom damom".

"Sastao sam se sa bivšom predsednicom Kosova, ona je jedna prilično srdačna dama. Razgovarali smo o onoj đubradi u Srbiji, o njihovim ratnim zločinima, posebno silovanjima. Oni su grozan narod", naveo je Burčet, koji je kongresmen iz Tenesija.

Preneo je da je sa Jahjagom razgovarao o ratnim zlocinima koje su, kako tvrdi, "počinili smradovi u Srbiji koje niko ne želi da privede pravdi".

"Pričali smo o strašnim zločinima koje su Srbi učinili, posebno o gnusnim silovanjima i svim ostalim ratnim zločinima koje su učinili tamo. Oni su grozan narod, sad svi promišljamo kako da ih privedemo pravdi. Po meni oni nemaju ni malo hrabrosti, ljudi u Srbiji nemaju hrabrosti da reše ratne zločine, ali se nadam da ćemo ih pritisnuti", istakao je Burčet.

Reakcije srpskih tviteraša su bile očekivane, a išle su od ukazivanja slikom i rečju na albanske zločine, do gomile uvredljivih poruka.

Reakcija je bilo i izh sveta.

Beogradski "Blic" navodi da ni danas, nakon više od mesec dana od sastanka, nije poznato koji je razlog sastanka ova dva politička subjekta i podseća da je Burčet pažnju svetske javnosti skrenuo na sebe vrlo čudnim idejama.

On se 1999. godine našao u žiži javnosti nakon što je propagirao legalizaciju korišćenja životinja ubijenih na putu u ishrani, a svoju ideju je pravdao rečima da je to "zdravorazumska stvar" i da ne treba bacati hranu.

Burčet je jednoj porodici u lošoj materijalnoj situaciji dao da koriste meso jelena koga je usmrtio svojim vozilom na putu, zbog čega je bio kažnjen.

U svoju biografiju je uvrstio i tri finansijske afere, budući da je pokušao da utaji porez i ne prijavi novac, ali je svaki put bio uhvaćen.

Povezano

Sve vesti