mondo.rs

Uskoro više lekova za srce na recept?

Autor:

Pacijenti koji su preživeli srčani udar često doplaćuju oko 5.000 dinara mesečno za lekove, a uskoro bi više njih mogli da dobiju na recept.

Uskoro više lekova za srce na recept? Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Pacijenti koji su preživeli infarkt za terapiju, mimo lekova koje dobijaju na recept, u proseku mesečno doplaćuju oko 5.000 dinara, rezultati su istraživanja Udruženja pacijenata "Moja druga šansa" i Udruženja koronarnih jedinica.

Ovo istraživanje pokazalo je i da pacijenti informacije o tome kako bi trebalo da se ponašaju da bi umanjili rizik od ponovnog srčanog udara ne dobijaju od lekara, već ih sami nalaze na Internetu. Oko 64 odsto, od hiljadu učesnika istraživanja, izjasnilo se da im je potrebna bolja, sistematska podrška u vidu otvaranja stručnih savetovališta ili kol-centara.

"Kardiovaskularne bolesti biće jedan od prioriteta pri proširivanju liste lekova koji se izdaju na trošak osiguranja, a očekujemo da će uskoro, po preporuci stručne komisije, biti povećana dostupnost lekova za ovu grupu bolesti na recept," rekao je za "Večernje novosti" dr Željko Popadić iz RFZO.

U Srbiji svakog dana od bolesti srca i krvnih sudova umre 147 stanovnika, a godišnje čak 53.000 njih.

"Sa 19 angiosala gotovo u svim delovima zemlje, skoro svi pacijenti koji dožive infarkt za sat i po do dva mogu da stignu do sale za kateterizaciju, što nam omogućava najsavremenije zbrinjavanje srčanog udara, ali nam nedostaju savremene terapije za sprečavanje ponavljanja infarkta," rekao je dr Popadić.

Pročitajte i ovo:

Telo će vas upozoriti na infarkt i mesec dana unapred

Povezano

Sve vesti