mondo.rs

SAD uvele sankcije Kubi: Nema naših dolara!

Autor:

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa zauzela je tvrđi kurs prema karipskoj zemlji. A sve zbog podrške predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru.

SAD uvele sankcije Kubi: Nema naših dolara! Foto: MONDO/Predrag Vujić

Sankcije i ograničenja se zapravo odnose na američke državljane koji su do sada odlazili na Kubu u obrazovne ili turističke svrhe.

Prema odluci američke administracije, više neće biti dozvoljeni grupni ili pojedinačni odlasci u edukativne svrhe ili rekreativna putovanja na Kubu, a to su mnogi Amerikanci koristili otkako su SAD obnovile odnose sa Kubom decembra 2014. godine.

Ministarstvo finansija saopštilo je da SAD neće više dozvoliti obrazovna i kulturna putovanja na Kubu na lične pozive kubanskih građana ili grupa. Američko ministarstvo je navelo da će takođe uskratiti dozvole za privatne avione i brodove.

Sankcije su, obrazložila je američka administracija, odgovor na "destabilizujuću ulogu" Kube u tom delu sveta, pogotovo zbog podrške vlasti Nikolasa Madura u Venecueli, koga SAD smatraju diktatorom i priznale su njegovo protivnika, Huana Gvaida za novog predsednika Venecuele.

Zanimljiv je ovaj deo saopštenja:

"Ova administracija je donela stratešku odluku da pooštri sankcije režimu na Kubi. Ovime će američki dolari ostati nedostupni kubanskoj vojsci, obaveštajnoj i drugim drugim državnim službama".

Zahvaljujući raznim programima, koje su turističke agencije koristile kako bi promovisale Kubu, Amerikanci su koristili priliku da posete ovu prelepu zemlju koja im je decenijama bila teško dostupna zbog "hladnog rata", a tom prilikom bi ostavljali pozamašne sume novca.

Ali, posle mandata Baraka Obame, novi američki predsednik Donald Tramp zauzeo je tvrđi stav prema Kubi i uveo niz zabrana i sankcija.

U poslednjih nekoliko nedelja, narod na Kubi suočio se životnim problemima, kakvi su nedostatak određene vrste robe (nije da na ovo nisu navikli decenijama), restrikcija struje ili nedostatkom goriva.

"Moramo da se pripremimo na najgore", rekao je pre mesec dana kubanski lider Raul Kastro u obraćanju svojim sunarodnicima.

Vlada je naložila da se iz državnih rezervi povuku određene namirnice, među kojima su i pasta za zube, sapun, pirinač... Doduše, prazni rafovi nije nešto na šta Kubanci nisu već navikli.

O tome više možete pročitati u ovom tekstu >>>

MONDO na Kubi: Asta la vista! Vidimo se opet

Povezano

Sve vesti