mondo.rs

Sad ni belo meso ne valja?!

Autor:

Belo meso je izgleda "jednako loše" kao crveno. Evo šta kažu naučnici.

Sad ni belo meso ne valja?! Foto: Guliver/Getty Images/bit245

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da za nivo holesterola u krvi nikakvu razliku ne pravi da li ćete jesti crveno ili belo meso, iako smo godinama slušali da je "belo meso najbolji izbor".

Uticaj ishrane u kojoj je crveno meso zastupljenije na kardiovaskularne bolesti ovim nije pobijen, ali što se konkretno holesterola tiče, isto vam je - jeli biftek ili pileće belo.

Šta možete da uradite? Pa… naučnici kažu da bi najpametnije bilo da dominantan izvor proteina budu povrće, mlečni proizvodi i mahunarke.

U istraživanju je učestvovalo više od 100 zdravih muškaraca i žena, starosti između 21 i 65 godina, koji su bili podeljeni u dve grupe, prva se hranila namirnicama bogatim zasićenim mastima, a druga namirnicama koje su dobri izvori nezasićenih masti.

Zatim su dobrovoljci podvrgnuti "testu tri dijete": prva je bila zasnovana na crvenom mesu, druga na belom, a treća nije uključivala meso uopšte.

Svaka od ovih dijeta trajala je četiri nedelje, a između njih bio je predviđen i "period oporavka", tokom kojeg su se ispitanici hranili na uobičajeni način, a pre svake faze ispitanicima je vađena krv.

Crveno meso u ovom slučaju bila je pretežno junetina, dok je izvor belog bila piletina.

Analize uzoraka krvi pokazale su da pozitivan uticaj na zdravlje ima ishrana zasnovana na biljnim izvorima proteina, dok na nivo holesterola na identičan način utiču crveno, odnosno belo meso.

U studiji se navodi da "nisu pronađeni dokazi koji bi išli u prilog belom mesu, nauštrb crvenog", i da su "opšte preporuke da se ishrana zasniva pretežno na namirnicama biljnog porekla".

Pet znakova da ne unosite dovoljno proteina

Povezano

Sve vesti