mondo.rs,Tanjug

Srbija dobija komunalnu miliciju

Autor:

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o komunalnoj miliciji.

11
A- A A+
komunalna policija, komunalci, komunalna, policija, policajac, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

To zakonsko rešenje omogućiće opštinama da, u saradnji sa policijom, preuzmu i realizuju sopstveni deo odgovornosti za komunalni red u opštini i za bezbedno i uređeno životno okruženje građana.

S obzirom na to da pravo na upotrebu naziva „policija“, ima isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane, predloženo je da se naziv „komunalna policija“, izmeni u „komunalna milicija“.

Predloženim zakonom komunalna milicija dobila bi i nekoliko novih ovlašćenja kako bi se unapredila njihova odgovornost o komunalnom redu u opštinama, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade za saradnju s medijima.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić poručio je povodom usvajanja tog predloga zakona  da se u dosadašnjoj praksi pokazalo da je "potrebno uvesti nekoliko novih ovlašćenja toj službi" kako bi se na "sveobuhvatan način vodilo računa o komunalnom redu".

On je kazao da je zadovoljan takvom odlukom vlade i da će organizovanje komunalne milicije i u opštinama doprineti otkrivanju i sankcionisanju prekršaja komunalnog reda i preventivnom delovanju na sprečavanju tih prekršaja, navodi se u saopštnju njegovog ministarstva.

U saopštenju se navodi i da je Predlogom zakona unapređena kontrola i odgovornost komunalne policije, kao i da je pooštrena disciplinska odgovornost.

Komunalci postaju milicajci sa većim ovlašćenjima?

Povezano

Sve vesti