Beta

Student tvrdi: Proganja me uprava Pravnog fakulteta

Autor:

Apsolvent Pravnog fakulteta u Novom Sadu Stefan Karanović optužio je danas upravu Pravnog fakulteta u Novom Sadu da ga "progoni i da pokušavaju da ga ućutkaju i unište mu život".

47
A- A A+
ilustracija Foto: MONDO/Stefan Stojanović ilustracija

Karanović je novinarima u Novom Sadu rekao da je grupa profesora, na čelu sa Draganom Milkovim i dekanom Branislavom Ristivojevićem, podnela tužbu protiv njega za naknadu nematerijalne štete, zbog tekstova u medijima u kojima se Pravni fakultet dovodi u vezu sa kriminalom.

"Traže godinu dana zatvora za mene, na silu mi ne daju da studiram, traže da se ispišem sa fakulteta, kako ne bih nastavio studije i postao bolji pravnik od njih, a sada traže i ogroman novac", kazao je taj student.

Precizirao je da grupa profesora kao naknadu nematerijalne štete od njega putem sudskog spora potražuje 3,1 milion dinara.

"Možda je to za njih mali novac, obzirom na primanja koja imaju, ali treba imati u vidu da je prosečna plata u Srbiji 27.000 dinara", naveo je Karanović i dodao da pojedini profesori koji su podneli tužbu protiv njega "voze porše".

Dodao je da se Pravni fakultet pojavljuje kao pravno lice u svojstvu tužioca koji potražuje naknadu nematerijalne štete, iako je to nedozvoljeno Zakonom o obligacionim odnosima, ali i sudskom praksom.

"To je još jedan pokazatelj kakva je stručnost ljudi koji su privatizovali Pravni fakultet u Novom Sadu. Nije to jedini njihov biser. Prethodno su podneli i krivičnu tužbu, ali ju je sud odbio oglasivši se mesno nenadležnim. Zatim su tu tužbu pravnosnažno izgubili u Prvom osnovnom sudu u Beogradu pod obrazloženjem suda da je neuredno podnesena. Izgubili su tužbu i pred opštim parničnim sudom u Beogradu pod obrazloženjem suda da su promašili stvarnu nadležnost", kazao je Karanović.

Prema njegovim rečima, upravi fakulteta bi "bilo bolje da se bavi prekršajnom prijavom koju je protiv njih podnela Državna revizorska institucija, zbog nenamenskog trošenja novca".

Ročište protiv Karanovića zakazano je za utorak, 11. jun u 14 časova pred Višim sudom u Beogradu u Timočkoj ulici.

Karanović je krajem prošle godine pisao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i od njega zahtevao da ga "zaštiti od progona".

Povodom tog slučaja ranije se oglasila i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, koja je optužila Pravni fakultet u Novom Sadu da "sprovodi odmazdu" nad Karanovićem tako što mu "iz političkih razloga ne dopušta da se ispiše sa tog fakulteta".

"Postupanje nadležnih službi Pravnog fakulteta u Novom Sadu predstavlja grubo kršenje prava Stefana Karanovića, kao i kršenje Zakona o visokom obrazovanju i generalno prava na visoko obrazovanje", kazala je Sonja Biserko.

Ona je pozvala nadležne prosvetne inspekcije da se aktivno uključe u taj slučaj, kao i Ministarstvo prosvete i nadležne pokrajinske sekretarijate.

Povezano

Sve vesti