mondo.rs

Situacija u "Frontu" je pod kontrolom

Autor:

Evo i koja bakterija je otkrivena u GAK "Narodni front" i kakve tegobe izaziva.

Situacija u "Frontu" je pod kontrolom Foto: Guliver/Getty images, castenoid Ilustracija

U GAK "Narodni front" otkrivena je bolnička infekcija bakterijom klebsijela pneumonija, i na snazi su posebne mere sa ciljem sprečavanja njenog daljeg širenja - primaju se samo visokorizične trudnice i porodilje, a zabranjene su posete ležećim pacijentima.

U pitanju je bakterija koja u bolničkim uslovima izaziva urinarne i respiratorne infekcije, i takozvane bakterijemije. GAK "Narodni front" je u nekoliko navrata poslednjih godina imao registrovane bolničke infekcije zbog problema sa vodom i kanalizacijom.

Gradski zavod za javno zdravlje potvrdio je da je prijavljena infekcija na neonatologiji, da su obavljeni dezinfekcija i detaljno čišćenje i da nema novih slučajeva infekcije, prenose "Večernje novosti".

Infekcija je otkrivena u petak 7. juna i od tada su na snazi posebne mere.

"U konsultaciji sa sanitarnim inspektorom Ministarstva zdravlja i epidemiologom Gradskog zavoda za javno zdravlje istog dana su preduzete navedene mere, koje podrazumevaju prijem u Kliniku samo visokorizicnih trudnica i porodilja, kao i obustavu poseta ležećim pacijentima", navedeno je u saopštenju GAK "Narodni front".

Kako kažu od petka do danas nije registrovan nijedan nov slučaj infekcije, a iz te klinike obaveštavaju porodilje i javnost da "nema razloga da se širi panika, ali da je neophodno da iz predostrožnosti navedene mere ostanu na snazi još nekoliko narednih dana".

Povezano

Sve vesti