Lana Stošić,mondo.rs

Osuđenici u Narodnom muzeju: Ovo je san snova (FOTO)

Grupa deset osuđenika iz Okružnog zatvora obišla je danas Narodni muzej u Beogradu. Evo kakvi su njihovi utisci...

Osuđenici u Narodnom muzeju: Ovo je san snova (FOTO) Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Osuđenici su se najpre u zatvoru, u okviru radionice koja je deo projekta Art paket, upoznali s delom nacionalne kulturne baštine putem projekcija eksponata iz Narodnog muzeja, a nakon toga otišli su u posetu muzeju.

Dok su obilazili deo stalne postavke, uz stručno vođenje kustosa, neke je obuzela radost, a u nekima se probudila, kažu, i tuga.

Osuđenik D.B. (41) iz Beograda rekao je novinarima da se pre ove radionice nikada nije bavio kulturom, a kada se upustio u taj pravac shvatio je da je naučio dosta pozitivnih stvari.

osuđenici narodni muzej, zatvorenici Foto: Mondo/Stefan Stojanović

"Kroz umetnost sam sagledao i svoj život, pokušao da upoznam sebe malo bolje, da promenim sebe da vidim da iskoristim sve prednosti što sam u ovim godinama došao u ovakvu instuticiju, i da ne napravim greške kakve sam pravio. Najbitnije je da budemo iskreni prema sebi, tad možemo da napravimo korak napred.Ovo mi je pomoglo, u ovo sam ja ušao iskreno i otvoreno. Nisam imao predrasuda ni granica, radio sam na zadacima i dao svoj maksimum", rekao je D.B.

Ni sam u početku nije mislio da će ga umetnost toliko privući.

"Kada sam se prijavio za projekat, prvo je bilo - neću dva sata biti zatvoren, pa znatiželja, radoznalost, a onda posle prve radionice video sam da me zanima i da volim umetnost, onda sam video da nam se na zanimljiv način prezentuje baština Narodnog muzeja. Mi smo jednaki kao svi i ostali, jesmo zgrešili, ali to ne znači da ne vredimo i od nas može svašta da se nauči", istakao je D.B.

Jednog dana, kaže, voleo bi da pomaže drugim osuđenicima u sličnim kreativnim radioncima, kako bi se upoznali s kulturom i umetnošću.

Osuđeniku K.Z. (43) iz Beograda današnja poseta Naradnom muzeju je bio prvi odlazak u muzej.

"Meni je ovo prvi put da se susrećem sa slikarstvom i ovom umetnošću. I sada sam prvi put u muzeju, nikada do sada nisam bio. Oduševio sam se, drago mi je da mi u Beogradu imamo ovako lep muzej, ovo je san snova", rekao je K.Z.

On je istakao da su ga tokom šetnje obuzeli radost i tuga.

Žao mu je kaže, što ne može da ostane bar još dva-tri sata da pogleda još dela zato što se nakon ture još više zainteresovao za umetnost i kulturu.

POGLEDAJTE SVE FOTOGRAFIJE:

U Narodnom muzeju s osuđenicima je bio i Upravnik Okružnog zatvora Zvonko Grulović koji je rekao da se nada da će u budućnosti biti još ovakvih i sličnih projekata.

"Ovo nisu česte prilike da se osuđenici u zatvoru susreću s temama umetnosti. To nam mnogo znači za poboljšanje atmosfere, za njihovo pozitivnije razmišljanje i promene u načinu razmišljanja", rekao je Grulović.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković istakla je da umetnost oplemenjuje i izrazila nadu da će biti još ovakvih projekata kako bi svima bilo pristupačno kulturno nasleđe.

"Verujemo da umetnost može na svaki način da doprinese radosti života, zato smo ove godine pokrenuli ovaj projekat u saradnji s Art centrom. Mislim da ovo nije prvi put i nije jedini put, želimo ovakvu saradnju da nastavimo", rekla je Brešković.

Aleksandra Jelić, realizatorka projekta i rediteljka, rekla je da ako želimo da budemo bolje kvalitetnije humanije i razvijenije društvo moramo da vratimo umetnost u sve društvene segmente, moramo da je vratimo ljudima bilo kojih uzrasta i bilo koje socijalne kategorije.

"Umetnost nas odgaja, vaspitava, menja i razvija i omogućava da postanemo građani koji mogu da imaju kritički osvrt prema sebi i drugima", navela je Jelić.

MONDO: Kapela za spas duše osuđenika

Poseta osuđenika organizovana je u saradnji Narodnog muzeja i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kao deo projekta Art paket.

Tokom programa projekta u zatvoru, osuđenici su imali prilike da saznaju nešto o delima ali i da sami, kroz vođeni kreativni proces, zabeleže svoje refleksije i sećanja koja u njima bude ova dela.

Kao rezultat rada, na osnovu osuđeničkih priča nastalo je sedam kratkih video radova:

Izvor: apsart1/youtube

Povezano

Sve vesti