Beta

Konverziju "švajcarskih" kredita prihvatilo 60 odsto

Autor:

Ponudu banaka u Srbiji za konverziju kredita indeksiranih u švajcarskim francima do sada je prihvatilo oko 60 odsto ukupnog broja klijenata zaduženih u toj valuti..

2
A- A A+
švajcarski franak, franak, švajcarci, švajcarski franci, švajcarac Foto: MONDO

Kod pojedinih banaka konvertovano je i do 85 odsto kredita, saopštilo je danas Udruženje banaka Srbije.

Poslednji rok u kome korisnici kredita treba da se izjasne, na osnovu Zakona o konverziji, usvojenog aprila ove godine, varira od banke do banke, pošto su ponude poslate u različitim vremenskim intervalima. Zakon je predvideo rok za izjašnjavanje od 30 dana od dana kada je klijent primio ponudu banke.

SPAS ZA DUŽNIKE: Zakon o "švajcarcima" na snazi!

"Prema do sada prikupljenim podacima, možemo zaključiti da je većina korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima prihvatila da je Zakon o konverziji najbolje rešenje za njihovu situaciju. Već sada možemo reći da se konverzija uspešno sprovodi, a koliki će biti konačan procenat kredita konvertovanih u evro znaćemo kada istekne zakonom predviđeni rok", rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

Mali: Možemo pričati o bankama, ali ovo je rešenje

Ponude za konverziju upućene su svim korisnicima stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, a za proces konverzije banke u Srbiji izdvojiće oko 130 miliona evra. Rešenjem iz Zakona o konverziji preostali dug klijentima biće umanjen za 38 odsto.

Povezano

Sve vesti