Beta

Policija ima NOVA PRAVILA za upotrebu suzavca, šokera..

Autor:

Novi pravilnik o policijskim ovlašćenjima, koji je donesen 10. juna, stupio je na snagu, a njime se detaljnije reguliše uportebu suzavca, spreja, šokera i električne palice, prenosi Nova ekonomija.

7
A- A A+
nove klase MUP, policija, novi sad Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Ilustracija

U tom pravilniku se navodi da prilikom upotrebe nadražujućeg spreja (suzavca, biber-spreja) nad nekom osobom, njoj se mora "odmah pružiti stručna medicinska pomoć".

Nakon upotrebe raspršivača, policajac treba da u skladu sa mogućnostima odvede tu osobu u nekontaminirano područje i okrene je licem prema vetru, ventilatoru ili sličnom sredstvu, a osoba nad kojom je upotrebljen treba da ispere lice i oči hladnom vodom, kao i da rashladi "kontaminirana područja tela" vodom, ledom ili mokrim oblogama da bi se izbeglo oticanje.

Ukoliko policajac upotrebi elektrošoker (tejzer) i električne palice navodi se da će odmah omogućiti pružanje stručne medicinske pomoći ako osoba "ostane u stanju stresa, šoka ili ako je lice pod uticajem alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci ili ima druge zdravstvene probleme ili traži medicinsku pomoć".

Policija će trenirati strogoću - strujom?

Navedena elektromagnetna sredstva mogu se upotrebiti "izuzetno, sa naročitom pažnjom i za najkraće moguće vreme" i na osobama koje su ranjene, obilno krvare, trudnicama, mentalno obolelim osobama i srčanim bolesnicima, ali samo u slučaju da nije moguće upotrebiti drugo sredstvo prinude.

Kad policija upotrebi suzavac... (VIDEO)

Prilikom korišćenja električne palice ili šokera policajci su upozoreni da ne nišane glavu i vrat, kao i da ne upotrebljavaju pomenuta sredstva ukoliko osoba ima odeću nakvašena zapaljivim supstancama, ukoliko osoba ipak bude pogodjena u predelu grlenih arterija, ona mora odmah biti odvedena u medicinsku ustanovu.

SAJ koristi "humani" elektrošoker

Portal Nova ekonomija piše da se iz navednog pravilnika vide "moguće teške posledice upotrebe tih sredstava prinude", a taj pravilnik prati izmene Zakona o policiji koji je menjan prethodne godine.

Nova ekonomija je navela da je pomenute izmene i promene drugih zakona iz oblasti bezbednosti kritikovala Koalicija prEUgovor, navodeći, da su umanjile mogućnost kontrole i transparentnost bezbednosnih institucija, kao i da su ojačale ovlašćenja njihovog političkog rukovodstva.

Jezivo: Policajac klinca onesposobio za ceo život

Tagovi:

Povezano

Sve vesti