Tanjug

Slučaj "Mornarička foka": Amerikanac oslobođen, Srbi ne

Autor:

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas nekadašnjeg pripadnika elitne jedinice "mornaričke foke" Danijela Dejvida Korberta, od optužbi za nedozvoljeno držanje pištolja sa izbrisanim registarskim brojem.

7
A- A A+
palata pravde, sud, viši sud, krivično Foto: Mondo/ Goran Sivački

Korbet je oslobođen zbgo nedostatka dokaza o krivici a takođe mu je ukinut pritvor u kojem je od hapšenja 31. januara prošle godine, pa bi u toku dana trebalo da izađe iz Okružnog zatvora u Beogradu.

Međutim, u istom ovom slučaju trojica Beograđana su osuđeni.

Nenad Pavlica, koji je od hapšenja u pritvoru, koji mu se uračunava u kaznu osuđen je na dve godine i mesec dana zatvora.Njemu je pritvor danas ukinut i biće zamenjen merom zabrane napuštanja stana - kućnim pritvorom.

Nikola Vučeljić, koji se branio sa slobode osuđen je na devet meseci zatvora i na novačanu kaznu od 100.000 dinara.

Nikola Adrašević je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od šest meseci sa rokom provere od tri godine zbog nedozvoljenog držanja droge.

Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo i odbrana imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Na početku suđenja u januaru, sva četvorica optuženih su negirali navode optužnice i izneli svoje verzije događaja od decembra 2017. i janura 2018. godine, pre nego što su uhapšeni, 31. januara prošle godine.

U detaljnoj odbani, Korbet je naveo da od optuženih poznaje samo Vučeljića, kojeg je upoznao krajem 2017. preko zajedničkih devojaka.

Negirao je vezu sa spornim pištoljem bez broja, navodeći da je on Vučeljića tražio da mu nabavi "kamagru" (sredstvo za potenciju). Korbet je uhapšen 31. januara 2018. u Vučeljičevom stanu, gde je pronađen pištolj "cz-99" sa izbrisanim brojem.

Za Korbeta su mediji preneli da je zaposlen u firmi Rejven militari, čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona.

Bio je pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca poznate kao "foke" (SEAL), a nedavno su se i američki mediji bavili ovim slučajem protiv njega.

Pripadnici "foka" (ime je zapravo američka skraćenica istog izgovora kao reč foka - SEAL,Navy Sea, Air, and Land)sprovode tajne operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku, u Virdžniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Pored ostalog, locirali su i ubili vođu Al kaide Osamu bin Ladena, 2011. godine u Pakistanu.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti