mondo.rs

Moćna kombinacija za zaštitu od sunca

Autor:

Jedan vitamin pravi veliku razliku!

Moćna kombinacija za zaštitu od sunca Foto: Guliver/Getty images, gawriloff

Bez odgovarajuće zaštite, ne bi trebalo da mrdate iz kuće, bez obzira na to da li napolju "prži" ili je oblačno, jer UV zracima oblaci ne smetaju.

Ako vodite računa o svom zdravlju, verovatno već poštujete ove preporuke. A da li ste znali da možete da uradite još nešto da biste zaštitili kožu od štetnog delovanja sunčevih zraka?

Vitamin C je "čudotvorni sastojak" koji treba da uključite u svoju dnevnu rutinu.

Pročitajte: Pravo vreme za dnevnu dozu vitamina C

"Serumi sa vitaminom C su vrlo korisni, jer usporavaju prve znake starenja kože, pojavu bora i promenu pigmentacije, naročito ako ih redovno koristite", kaže dermatolog Rene Rulo.

Ten će vam biti lepši, a koža jedrija, pošto je vitamin C moćan antioksidant koji kožu štiti od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala.

Slobodni radikali nastaju pucanjem veza unutar molekula u ćelijama našeg organizma, pod uticajem različitih faktora (pušenje, izloženost jonizirajućem zračenju, UV zracima, zagađenom vazduhu), kao posledica metaboličkih procesa ili upala.

Slobodni radikali su nestabilni, fale im elektroni u spoljašnjoj orbiti, tako da oni "napadaju" najbliže stabilne molekule, i "kradu" im elektrone. Time se taj stabilni molekul pretvara u slobodni radikal, započinje se lančana reakcija i nastaje sve više slobodnih radikala koji oštećuju ćelije organizma. Antioksidansi neutrališu slobodne radikale "donirajući" im svoj elektron, i na taj način prekidaju ovu lančanu reakciju, jer tokom tog procesa antioksidansi ne postaju nestabilni. Među najsnažnijim antioksidasima su vitamini A, C i E.

Serume koji sadrže vitamin C trebalo bi da nanosite ujutru, pre hidratantne kreme i sredstava za zaštitu od sunca, savetuju lekari.

U kombinaciji sa kremom sa širokim spektrom zaštite od UVA zračenja, serum sa vitaminom C biće vaš najbolji saveznik ovog leta.

uv zaštita, sumce, sunčanje Foto: MONDO/Strahinja Stojanović

uv zaštita, sumce, sunčanje Foto: MONDO/Strahinja Stojanović

Povezano

Sve vesti