mondo.rs

"Za 10 godina bez benzinaca i dizelaša"

Autor:

Ovo je radikalni plan Republike Irske, članice Evropske unije, a sve u svrhu bolje zaštite životne sredine.

"Za 10 godina bez benzinaca i dizelaša" Foto: MONDO/Predrag Vujić

Evropa i svet prave veliki zaokret u automobilskoj industriji. "Benzinci" i "dizelaši" će polako odlaziti u istoriju, a sve više će na drumovima biti onih automobila koje nazvamo "zelenim", odnosno onima koji idu na električni pogon.

Pre nekoliko dana, prilikom otvaranja fabrike delova za automobile nemačke firme ZF u Pančevu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su električna vozila budućnost, jer će cena nafte iz godine u godinu rasti.

U vezi sa tim je i izjava ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana da će i Srbija krenuti "zelenijim putevima", odnosno da se planira zabrana uvoza automobila starijih od 10 godina, kao i subvencije države za kupovnu električni automobila (što za sobom povlači i neophodnu infrastrukturu, odnosno više lokacija za punjenje takvih vozila).

Elektromobili će već 2025. biti jeftiniji od klasičnih

Šta se radi u evropskim državama?

Irska, članica Evropske unije, objavila je plan prema kojem će do 2030. godine, zabraniti prodaju novih vozila na benzin i dizel, u okviru strategije za rešavanje problema klimatskih promena.

Irska vlada se nada da će do tada na irskim putevima biti 950.000 električnih vozila, uz podršku mreže električnih punionica.

Dizel Golf ili električni "Golf"? Cena je ista!

Celokupna ekološka strategija Irske podrazumeva da ova zemlja do 2050. dostigne nultu emisiju štetnih gasova.

"Naš pristup je da podtaknemo ljude i kompanije da promene svoje ponašanje i da se prilagode novim tehnologijama kroz podsticaje, destimulacije, propise i informacije. Cilj nam je ... prelazak na društvo koje će imati nizak nivo emisije ugljen-dioksida i uticaja na klimu. To je naš poziv na akciju u borbi za spas naše planete", rekao je irski premijer Leo Varadkar.

U Dablinu se nadaju da će povećati udeo obnovljivih izvora u proizvodnji struje sa sadašnjih 30 na 70 procenata do 2030. godine. 

Povezano

Sve vesti