mondo.rs,Tanjug

CRVENI ALARM: Opasno vreme u OVIM delovima Srbije!

Autor:

Na području Bačke danas je na snazi narandžasti meteoalarm, dok će sutra u toj oblasti, ali i u Banatu, na snazi biti crveni meteoalarm, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

4
A- A A+
zora, jutro, svitanje, sunce, izlazak sunca Foto: Mondo/Stefan Stojanović

U ostatku Srbije danas će na snazi biti žuti meteoalarm, a sutra će na području Srema, Beograda, Zapadne Srbije, Šumadije, Pomoravlja i Istočne Srbije na snazi biti narandžasti meteoalarm, dok će u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na prostoru KiM, biti žuti meteoalarm.

RHMZ upozorio je da će od sutra do 25. juna u Srbiji biti nestabilno vreme s lokalnim obilnim pljuskovima s grmljavinom, kratkotrajnim gradom i olujnim vetrom, a količina padavina će biti izrazito neujednačena.

Sutra, od podneva se očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom i s padom temperature što će zahvatiti zapadne krajeve i proširiće se i na ostale.

Lokalno se očekuju vremenske nepogode, obilne padavine, grad i olujni vetar.

U ponedeljak, 24. juna, vremenske prilike će se poboljšati, pa će na području cele Srbije, osim u Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji na snazi biti žuti meteoalarm.

U Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji u ponedeljak će na snazi biti narandžasti meteoalarm.

RHMZ napominje da crveni meteoalarm označava vrlo opasno vreme.

Kako objašnjava, to znači da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave, koje su takvog inteziteta da mogu da prouzrokuju veliku materijalnu štetu i da budu veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

RHMZ poziva građane da se često informišu o detaljima ocekivanih meteoroloških uslova i rizika i slede naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Biometeorološka prognoza za 23. jun 2019:

Nepovolјne prilike mogu doprineti pojačanju tegoba osoba s povišenim krvnim pritiskom i respiratornim obolјenjima. Moguće izraženije meteoropatske reakcije su glavobolјa, razdražlјivost i bolovi na mestima ranijih povreda.

Za narandžasti meteoalarm navodi da on znači da se prognoziraju opasne vremenske pojave, koje su takvog intenziteta da mogu da prouzrokuju materijalnu štetu i predstavljaju opasnost po ljude i životinje.


RHMZ upozorava građane da treba da budu vrlo obazrivi, svesni rizika i redovno informisani o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i da preta savete nadležnih državnih službi.

Žuti meteoalarm znači da vreme potencijalno može da bude opasno, odnosno da prognozirane vremenske pojave nisu neuobičajene, ali da je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Povezano

Sve vesti