mondo.rs,MONDO/Agencije

Beograd pod vodom: U ovim naseljima je najkritičnije

Nakon ogromne količine kiše koja je pala na Beograd najteža situacija je na levoj obali Dunava, pre svega jer u ovom delu grada kanalizacija postoji na svega 15 odsto teritorije.

47
A- A A+
beograd poplava voda kiša Foto: Tanjug/Rade Prelić

Mnogi vrtići su zatvoreni jer su poplavljeni, a tramvaji nisu išli do Novog Beograda.

Tramvajski saobraćaj prema Bloku 45 na Novom Beogradu normalizovan je danas u 08.55 časova, posle prekida koji je usledio sinoć zbog velike količine kiše, rečeno je u Dispečerskom centru GSP-a.

Na redovne trase ka Bloku 45 vraćeni su tramvaji na linijama 7, 9, 11 L i 12 L.


Tramvajski saobraćaj je bio u prekidu zato što je okretnica tramvaja u Bloku 45 bila pod vodom.

"Na levoj obali Dunava je za oko 45 minuta palo 100 litara vode po litru kvadratnom što su jednomesečne padavine, a za poslednja tri dana ovde je palo skoro 170 litara vode po metru kvadratnom. Kolika je to količina padavina vidi se kada se uporedi sa poplavama u Obrenovcu 2014. godine kada je palo 185 litara", rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

U BORČI KATASTROFA: Spasioci izvukli sedmoro ljudi

On je dodao da u ovom trenutku crpne stanice rade, na terenu su ekipe "Beogradvode" kao i mehanizacija sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

"Kada se završi sa ispumpavanjem vode nastupiće Zavod za javno zdravlje i Zavod za biocide i medicinsku ekologiju koji će ispitati u kakvom se stanju nalazi zemljište s obzirom da su se izlile mnoge septičke jame. Sad se vidi koliko smo bili u pravu kada smo pre mesec dana potpisali ugovor sa Evropskom investicionom bankom kako bi se konačno rešio problem sa kanalizacijom na levoj obali Dunava gde živi oko 150 hiljada ljudi", rekao je Vesić.

Nova "provala" oblaka, evo do kada će pljuštati

On je dodao da se u čitavom Beogradu voda polako povlači kao i da, pored leve obale Dunava, problema ima u Zemunu i Novom Beogradu.

Vesić je rekao i da je poplavljeno dvadeset obdaništa kao i da će, na osnovu plana koji je napravio Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, deca biti raspoređena u druga obdaništa i roditelji će ujutro dobiti raspored gde će deca biti prebačena.

Povezano

Sve vesti