• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brnabić: Nismo razmatrali poskupljenje struje, gasa...

Izvor mondo.rs Izvor MONDO/Agencije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada nije razmatrala povećanje cene struje, gasa i goriva.

 Ana Brnabić o navodnom poskupljenju gasa, struje, goriva Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ona je to rekla odgovarajući na pitanje povodom pisanja medija o uvođenju novih nameta za unapređenje energetske efikasnosti, ali je istakla da država mora da se bavi tim problemom, jer je "izuzetno energetski neefikasna".

"Energetska efikasnost je nešto što ćemo morati da pojačamo", kazala je predsednica Vlade novinarima i dodala da će javnost biti obaveštena o tim nametima kojima se Vlada Srbije još nije bavila.

Po njenim rećima, energetska efikasnost se u različitim zemljama sprovodi na različite načine i za to moraju da se izdvoje značajna sredstva.

"Energetska efikasnost je nešto što je jednako izgradnji novih energetskih objekata. Da li ste jedan kilovatčas uštedeli ili napravili, jednaka je stvar", rekla je Brnabić.

To što je Srbija "izuzetno energetski neefikasna zemlja", rekla je Brnabić, "posledica je toga što imamo najjeftiniju električnu energiju u Evrop, koja je značajno subvencionisana, pa kroz istoriju nismo morali da se učimo energetskoj efikasnosti".

List "Politika" preneo je danas da od avgusta potrošače gasa, struje i goriva u Srbiji očekuje novo poskupljenje zbog uvođenja novog nameta za unapređenje energetske efikasnosti.

Građani će na utrošen kubik gasa i litar goriva plaćati 0,15 dinara, dok na utrošen kilovat-sata struje plaćati 0,015 dinara.

Novac od tog nameta biće korišćen za zamenu vrata i prozora u zgradama i za toplotnu izolaciju, kao i za ulaganje u kotlove za grejanje.

Nova poskupljenja: "Skaču" cene struje, goriva i gasa

Javno preduzeće "Srbijagas" je saopštilo da je obavestilo svoje potrošače da će povećanje cene, u skladu sa obračunom nove naknade, početi s julskim računima za gas i da će se naknada usklađivati jednom godišnje.

Julski računi za struju će biti uvećani, jer je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara predviđeno da taj novi namet plaćaju i svi koji troše struju, prenele je "Politika".

Takođe, i vozači će na svaki litar benzina, dizela i auto-gasa morati da plaćaju tu naknadu.

"Politika" je prenela da sav taj novac neće ići ni "Srbijagasu", ni EPS-u, ni naftnim kompanijama, nego direktno u budžet Srbije, odakle bi trebalo da se koristi za unapređenje energetske efikasnosti.

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Znaci ovaj put poskupljenje bez razmatranja ikakvog,super

Und wie

Mesto u upravnom odboru FK Vojvodina za gospodina Bajatovića, mora da se dobro plati.

Serbia forever

Doneli ste odluku o poskupljenju, bez razmatranja!?

special image