Tanjug

Ministar apeluje: Poslodavci, pazite radnike na vrućini

Autor:

Ministar za rad Zoran Ðorđević apelovao na poslodavce da poštuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i da svoje radnike na terenu, ali i u zatvorenim prostorijama koje nisu klimatizovane, bez potrebe, ne izlažu visokim temperaturama

20
A- A A+

privreda kukuruz traktor radnik radnici posao domaćinstvo poljoprivreda selo seljaci traktor zemljoradnja Foto: Mondo/Goran Sivački


Ðorđević je prilikom obilaska gradilišta na Novom Beogradu i razgovora s radnicima, rekao da ukoliko se poslodavci ne pridržavaju propisa, radnici o tome mogu da prijave inspekciji koja će izaći na teren.

"Nama je najvažnije da svi radnici budu bezbedni i da rade u najboljim uslovima", rekao je Ðorđević.

Istakao je da su radnici svesni prava koja im pripadaju u skladu sa Zakonom kada su visoke temperature u pitanju, a među merama koje je preporučljivo da odgovorni izvođač radova na terenu sprovodi jesu, navodi Ðorđević, pauze za odmor u najtoplijem delu dana, obustavljanje radova u podne i nastavak u popodnevnim časovima, često rashlađivanje...

"Na ovom gradilištu zatekli smo grupu radnika koja je imala pauzu za odmor, to je jedan od načina kako može da se Zakon sprovodi", ukazao je Ðorđević.

Direktor Inspektorata za rad Stevan Ðurović rekao je da je u otežanim uslovima rada sva odgovornost na rukovodiocima gradilišta i licima koja su odgovorna za bezbednost i zdravlje na radu.

"Čestim inspekcijskim kontrolama utvrđeni su propusti koji su doveli do težih povreda radnika ili sa smrtnim ishodom, a uzrok je uglavnom neodgovornost ljudi", rekao je Ðurović i dodao da je od početka godine na gradilištima život izgubilo 22 ljudi.

Odgovorni izvođač radova na gradilištu na Novom Beogradu Jovan Ristić kaže da za organizaciju rada na otvorenom u stepenu povećanog rizika pri visokom temperaturama koristi preporuke i smernice Ministarstva za rad i Ministarstva zdravlja iz 2013. godine.

"Na gradilištu radi 149 ljudi, od toga je 30 u zoni povećanog rizika na otvorenom na temperaturi koja je trenutno 36 stepeni. Zbog toga imamo česte pauze za odmor, radnici sede u hladu i imaju dovoljno tečnosti", rekao je Ristić.

Povezano

Sve vesti