mondo.rs,Tanjug

Jošanička Banja: Meštani PODRŽALI izgradnju MHE!

Autor:

Meštani Jošaničke Banje okupili su se danas u centru tog mesta u znak podrške izgradnji malih hidroelektrana (MHE) u Srbiji.

Jošanička Banja: Meštani PODRŽALI izgradnju MHE! Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ali, okupili su se i protiv aktivnosti međunarodne organizacije Riverwatch.eu koja vodi kampanju protiv njihove izgradnje na Balkanu.

Prema tvrdnjama meštana Jošaničke Banje, jedinog mesta u Srbiji u kojem su izgrađene skoro sve planirane MHE, aktivisti Riverwatcha su za danas najavili dolazak u Jošaničku Banju, u kojoj je od 2010.godine izgrađeno 17 MHE, ali se, navode, ipak nisu pojavili.

Goran Jemuović iz Baljevca kod Jošaničke Banje, koji je zaposlen u jednoj od MHE u Jošaničkoj Banji, rekao je za Tanjug da su se meštani okupili kako bi odgovorili na neistine koje, kaže, dolaze od stranih interesnih grupa koje finansiraju lokalne organizacije u Srbiji i regioniu da podbunjuju javnost protiv izgradnje MHE.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:"Čekali smo danas strane plaćenike, ali nisu se pojavili, verovatno zato jer smo ih uhvatili u njihovim lažima kako se prilikom izgradnje MHE ne poštuje bilološki minimum, kako se uništavaju priroda i naši životi...", rekao je Jemuović.


On je prisustvovao skupu na kojem su okupljeni nosili transparente s porukama:"Srbiji trebaju investicije, a ne lažni ekolozi", "Banja živi od MHE, a vi od stranog kapitala", "Koristite MHE kao izgovor za pljačku", "Ojadili Rakitu, skupili pare", "Nemci, čuvajte vaše plavo srce, Srbiju ostavite Srbima"...

Izvor: TanjugJemuović je primetio da se organizacije, kao što je Riverwatch, protive izgradnji MHE u Srbiji i na Balkanu, ali ne i u zemljama kao što je Austrija u kojoj je, kako je naveo, izgrađeno čak 4.000 MHE.

Naveo je da je u 17 MHE na teritoriji opštine Raška, od čega je 14 u Jošaničkoj Banji, zaposleno 50 radnika, a da od njihove izgradnje indirektno živi još oko 150 porodica.

Deskov plač zbog Rakitske reke (VIDEO)

"Cela Jošanička Banja bila je angažovana na izgradnji MHE, izdavan je smeštaj za radnike sa strane, a restorani, kafići i prodavnice su imale mnogo veći promet, a tako je i danas", rekao je Jemuović i dodao je godišnji priliv od MHE za budžet lokalne samouprave iznosi oko 10 miliona dinara.

Slaviša Novković iz Jošaničke Banje rekao je da je to mesto oživelo u poslednjih 10 godina otkako je počela izgradnja MHE, od kojih korist, ističe, nisu imali samo zaposleni radnici, već i vlasnici ugostiteljskih objekata.

Izvor: Tanjug"Velika investicija je prošla kroz Banju prodajom građevinskog materijala tokom izgradnje. Mislim da bi se Banja i okolna sela ispraznila da nije počela gradnja MHE", kazao je Novković.

Dodao je da je oživeo i turistički potencijal mesta i da vlasnici MHE sponzorišu sportska i kulturno umetnička društva u Jošaničkoj Banji.

Upitan o efektu MHE na životnu sredinu i ekosisteme, o cemu se polemiše u javnosti, Novković je rekao da štetnih posledica nema ukoliko se investitori pridržavaju propisa o izgradnji.

"Svakodnevno se vrše provere u MHE i ne dozvoljava se da se reke isuše", kazao je Novković dodajući da ribolovci na Jošanici, Samokovki i Gobeljskoj reci, na kojima su izgrađene MHE, pecaju kao i ranije i da dolaze iz Raške, Novog Pazara, Aleksandrovca.

Proizvodni kapacitet svih MHE u Jošaničkoj Banji iznosi oko 15 megavolt ampera, što je dovoljno za snabdevanje grada koji ima oko 10.000 stanovnika, a što odgovara kapacitetu elektrana kao što su "Ovčar banja" i "Međuvršje" ili jednom agregatu u hidroelektrani Zvornik.

Pogledajte još:

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti