mondo.rs

ALARMANTNO: Deca pate od dijabetesa i depresije

Autor:

Zdravstveni problemi koji pogađaju ljude u poznim godinama sve češći kod školske dece u Srbiji. Psihoze, dijabetes, hipertenzija... samo su neka od stanja koja pogađaju školarce.

ALARMANTNO: Deca pate od dijabetesa i depresije Foto: Guliver/Getty images, nilimage

Oboljenja koja su nekada bila retkost u dečjem uzrastu, danas se otkrivaju u gotovo svakom školskom odeljenju, pokazuju podaci iz pedijatrijske prakse domova zdravlja u Beogradu.

Prosečno, dvoje ili troje dece u svakom razredu je gojazno, ima hipertenziju, dijabetes i različite psihoze, što su oboljenja koja su do pre samo jedne ili dve decenije bila rezervisana za šezdesetogodišnjake i starije.

Doktorka Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog u Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije, kaže za "Novosti" da su konzumiranje "brze hrane" i slatkiša, kao i sedenje tokom većeg dela dana, doveli do niza problema u dečjem uzrastu.

"Kod mladih osoba u ogromnom porastu su bolesti poput masne jetre, oboljenja krvnih sudova i hormonski disbalansi", kaže dr Dimitrijević Srećković.

"Školarci se masovno hrane nezdravo i postaju gojazni, što je okidač za srčane probleme i insulinsku rezistenciju i pojavu rizika od neplodnosti. Stomačić kod deteta i višak masnih naslaga oko struka često su uzrok policističnih jajnika kod devojčica i smanjenog lučenja testosterona kod dečaka.

Otkriveno je da deca koja su gojazna i imaju poremećaj lučenja insulina, najčešće istovremeno pate od depresije i anksioznosti", kaže dr Dimitrijević.

Pročitajte: Prepoznajte anksioznost kod dece na vreme

"'Hormon sreće' u telu u ovom slučaju je 'presečen' zbog čega dolazi do niza psiholoških problema", kaže dr Dimitrijević.

"Kada smo uspeli da skinemo masne naslage na stomaku i povećamo fizičku aktivnost kod dece, istovremeno smo smanjili psihološke probleme."

Bol u grudima kod dece se shvata ozbiljno

Dok je ranije kod dece bol u grudima često bio simptom upale mišića i prolaznih zdravstvenih tegoba, pedijatri danas ovaj problem vrlo ozbiljno shvataju. "Bolovi u predelu grudnog koša mogu da ukažu na ozbiljno oboljenje srca. Uvek je bolje proveriti situaciju kad se pojave ovakvi simptomi. Uz pomoć savremene dijagnostike, ovaj problem može da se otkrije na samom početku bolesti", kaže dr Vidović.

Doktorka Divna Vidović, pedijatar Doma zdravlja "Zvezdara", kaže za "Novosti" da postoji sve više psihijatrijskih oboljenja u školskom uzrastu.

"To su psihoze koje su ranije bile retke", kaže dr Vidović.

"Na sistematskim pregledima uočavamo da od 10 do 15 dece u generaciji ima ovaj problem, i da im je potrebna terapija. Pre jedne decenije, to je bilo u proseku svega jedno dete. Kada osim stresova i naslednih faktora, uzmemo u obzir i preterano korišćenje novih tehnologija i nedostatak vremena provedenog sa roditeljima, jasno je zbog čega, osim fizičkih, nastaju i psihički problemi od najranijeg uzrasta. Zato stalno upozoravamo roditelje na to da treba da razgovaraju sa decom i reaguju ako primete bilo kakve promene u ponašanju."

Alarmantan je i podatak da svaka šesta devojčica školskog uzrasta ima autoimuno oboljenje štitne žlezde. U predškolskom uzrastu, na nivou jedne generacije, to su tri ili četiri deteta.

"Primećeno je da sve više gimnazijalki pati od ovog problema", kaže dr Vidović. "Kao i kod svih drugih autoimunih bolesti, pretpostavlja se da je stres glavni uzrok. Veliki zahtevi i očekivanja okoline su sigurno neki od razloga za ovakvu situaciju. To znači da se nezdrav životni stil odraslih svakodnevno prenosi i na decu. Nedostatak najobičnije igre, sporta i razonode dovodi do toga da razvoj dece krene u pogrešnom smeru."

Pročitajte: Deca sve deblja, umesto mišića - samo salo

Povezano

Sve vesti