mondo.rs,MONDO/Agencije

Šta kaže Vučić o varnicama na relaciji Srbija-Bugarska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će se Srbija i Bugarska, nakon varnica koje su se pojavile, ubrzo vratiti na staze odličnih odnosa i sam će se, ističe, pobrinuti za to.

46
A- A A+

balkan  mapa bih, kosovo crna gora Foto: MONDO/Mario Milojević

Vučić je upitan koji je njegov stav na varnice koje su se javile na liniji Beograd-Sofija, odnosno Dačić - Borisov, podsetio da je Bugarska priznala nezavisnost Kosova i da su tu naše razlike, a za sve ostalo smatra da imamo dobre odnoSe, koje ćemo, kaže, i dalje graditi.

"Smatram ovo malim prolaznim nesporazumom", podvukao je on.

Sledeće nedelje, kako je najavio, razgovaraće sa bugarskim predsednikom i premijerom, Plamenom Radevom i Bojkom Borisovom.

Podsetio je da u Srbiji živi bugarska manjina, za koju želi da se oseća kao svoj na svome i da oni ne smeju da ispaštaju zbog takvih razmimiolaženja.

"Lično ću se postarati da u što skorije vreme, ako to prihvate bugarski predsednik i premijer, vratimo odnose na staze odličnih veza", istakao je on.

Tenzije na relaciji Sofija-Beograd izbile su juče zbog izjave bugarskog premijera Borisova na konferenciji za novinare na samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanju.

Borisov je rekao da bi Žosep Borel, kao budući šef diplomatije EU, trebalo da zastupa stav cele Unije i da bi, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova a druge države članice priznaju, u skladu s tim trebalo da postupa.

Nakon toga više puta je reagovao i srpski šef diplomatije Ivica Dačić koji je poručio bugarskom premijeru Bojku Borisovu da poštuje stav EU po pitanju nezavisnosti Kosova a ne da "drži lekcije" novoizabranom šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu.

Dačić "okrpio" Borisova: Pusti Špance na miru!

Tenzije su postale još jače kada je bugarska ministarka odlučila da pozove ambasadora Srbije na razgovor zbog Dačićeve izjave upućene Borisovu.

Ubrzo nakon toga opet se oglasio Ivica Dačić koji je istakao da je po njegovom nalogu otpravnik poslova Bugarske pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i to povodom izjave Borisova!


Povezano

Sve vesti