mondo.rs,Tanjug

Tramp opet preti Iranu! Moskva: Čemu frka?!

Autor:

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je uputio upozorenje Iranu zbog nuklearnog programa a iz Mosvke pitaju zbog čega se na Zapadiu diže tolika buka.

3
A- A A+
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta Donald Tramp

Upozorenje je upućeno nakon što je Iran saopštio da će početi da povećava obogaćivanje uranijumapreko granica određenih nuklearnim sporazumom koji je 2015. godine potpisao sa svetskim silama.

"Za Iran bi bilo bolje da bude pažljiv", izjavio je Tramp na aerodromu u Nju Džersiju, na povratku u Vašington, posle vikenda koji je proveo u jednom od svojih klubova.

On nije precizirao koje bi korake SAD mogle da preduzmu, ali je rekao: "Iran čini mnogo loših stvari".

MOSKVA MIRNA: ČEMU FRKA OKO IRANA?!

Izjave Irana o postepenom smanjenju obaveza te zemlje, preuzetih nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, ne bi trebalo da dovode do tolikog komešanja, ocenilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Izjave o čvrstoj nameri da se napravi dodatni korak ka postepenom smanjenju obaveza iz nuklearnog sporazuma, koje su dali predstavnici iranskog MInistarstva spoljnih poslova i Organizacije za atomsku energiju na konferenciji za novinare u Teheranu 7. jula, ne bi trebalo da izazivaju toliku uzbunu", navodi se u saopštenju ministarstva.

U saopštenju se ističe da je reč o dobrovoljno preuzetim obavezama Irana u duhu kompromisa i radi potpisivanja nuklearnog sporazuma, prenosi Tass.

U međuvremenu, tvrdi ministarstvo, uslovi sporazuma davno su prekršeni.

"I, kao što svi znamo, to nije uradio Iran", navelo je rusko ministarstvo.

Međunarodna agencija za atomsku enegriju (IAEA) prethodno je danas potvrdila da je Iran prekoračio (samo)ograničenje za obogaćivanje uranijuma od 3,67 odsto.

Ograničenje od 3,67 odsto je limit uspostavljen nuklearnim sporazumom sa svetskim silama 2015. godine, a iz kojeg je američki predsednik Donald Tramp povukao SAD u maju prošle godine i potom uveo sankcije Teheranu.

Iran traži da EU nađe načine da se sankcije SAD ublaže i ostvare obećanu ekonomsku pomoć, u protivnom poručuje da poslednja šansa Evropi za spasavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. ističe za 60 dana.

Iran i SAD: Da li će biti novog rata na Bliskom istoku?

Prema rečima iranskog ministra spoljnih poslova Abasa Musavija, Teheran neće nuditi više "krajnje rokove" kako bi spasao sporazum.

Povezano

Sve vesti