mondo.rs,Tanjug

Gde otići i izbeći VREMENSKE NEPOGODE

Autor:

Očekuju nas sve češće veremenske nepogode,da li postoji mesto na svetu gde se možemo osetiti bezbednije...

7
A- A A+
grom, munja, kiša oluja, nevreme, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Klimatolog Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu smatra da je Južna hemisfera, bliže Africi u ovom trenutku bezbednija, ali je upozorio da se prate upozorenja meteoroloških službi.

Prema njegovim rečima nevreme poput onog koji je pogodio Halkidiki nije moguće predvideti nekoliko nedelja ranije.

Evo šta smo uradili Zemlji: PRETE požari, suša (VIDEO)

"Leti smo uvek u riziku od takvih nepogoda, pogotovo zato što je klima promenjena. Savet ljudima je da prate informacije preko interneta. Na nivou Evropske unije postoji meteo-alarm poput onog u Srbiji", rekao je Đurđević za RTS.

Govoreći o tome da je Halkidikiju bilo vedro vreme i za samo nekoliko minuta nastala oluja, Đurđević kaže da je tipično da se oluje tako brzo razvijaju i dođu "ni od kuda" i da je onda intenzitet jači nego kada postoji sistem koji putuje ka vama.

Halkidiki iz vazduha: Pogledajte plaže nakon nevremena

"Nije iznenađenje što je došlo do ovakvog događaja", ukazao je klimatolog i pojasnio da se to dešava kada se sudare hladna vazdušna masa sa severa i topla sa mora.

Upitan koje su destinacije bezbedije od Grčke, kaže da treba ići što južnije, ali da ni to nije garancija.

Vetrovi koji su protutnjali Grčkom pripadaju tropskoj oluji, što je stadijum pre uragana.To je tip klime koji će u budućnosti biti prisutniji, zaključio je Đurđević za RTS.

Povezano

Sve vesti