mondo.rs

Tužilaštvo BiH: Nađena MASOVNA GROBNICA kod Višegrada

Autor:

Na području Višegrada u istočnoj Bosni otkrivena je navodno još jedna masovna grobnica koja bi mogla skrivati tela Bošnjaka ubijenih na tom području 1992. godine, potvrdilo je Tužilaštvo BiH.

21
A- A A+
reka, drina, višegrad, ćuprija, most Foto: MONDO/Danijela Pašić

Tužilaštvo je povodom tog slučaja otvorilo istragu i dalo nalog za pretragu terena kako bi se došlo do navodno skrivenih posmrtnih ostataka, prenosi hrvatski Index.

"Radi se o vrlo složenom i zahtevnom procesu ekshumacije, na nepristupačnoj lokaciji", piše u saopštenju Tužilaštva BiH u kojem se dodaje kako je na terenu tužilac koji koordiniše proces raščišćavanja terena i rad timova uključenih u postupka ekshumacije.

"Grobnica bi mogla skrivati i žrtve Srebrenice"

Institut za nestale osobe BiH (INO), vladino telo zaduženo za potragu za nestalima tokom rata u toj zemlji od 1991. do 1995., objavio je kako je informacija o postojanju masovne grobnice dobijena od svedoka, a ona se nalazi na području Gradine, na kojemu je ranije sprovedena pretraga, međutim ništa nije nađeno.

Upravnik INO Amor Mašović kazao je da je svedok istražiteljima pokazao novi lokalitet u jednom useku koji je bio zatrpan gomilom kamenja.

Hrvatski mediji piši da je pretpostavka da su vlasti bosanskih Srba neposredno nakon rata pokušali prikriti tragove te grobnice tako što su minirali stenu koja je bila nad njom.

Tokom početne pretrage započete pronađeni su delovi ljudskog skeleta pa je nakon toga Tužilaštov BiH naložilo angažovanje teških strojeva koji sada uklanjaju obrušeno kamenje kako bi se nakon toga moglo početi s iskopavanje.

Kako pretpostavlja INO, grobnica bi mogla skrivati tela višegradskih Bošnjaka ubijenih 1992., ali i neka tela žrtava zločina u Srebrenici 1995.

Povezano

Sve vesti